Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) 23 yıldır süren mağduriyetlerinin giderilmesi için yapılacak düzenlemede sona yaklaşıldı.

Resmi adı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" olan ve EYT ile düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınmaya başlandı.  AKP ve MHP milletvekilleri ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'nin imzasını taşıyan teklif, komisyon görüşmelerinin ardından Genel Kurul'a getirilecek.

Komisyon'a gelen düzenlemeye göre EYT'de yaş şartı kaldırıldı. Prim günü sayısının kademeli olup olmayacağı ise belirsiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor. Düzenleme bu haliyle geçerse EYT'li olabilmek için kademeli prim günü aranacak.

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlardan sadece gerekli prim gün şartını sağlayanlar düzenlemeden faydalanacak. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 gün arasında değişen kademeli prim günleriyle emekli olabilecek. Bu da işçilerin 750 ile 975 gün daha fazla prim gün ödeyeceği anlamına geliyor. Esnaf ve memurlar söz konusu olduğunda ise kadınlar 7 bin 200, erkekler 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek. Kısmi emeklilikte yaş koşulunda bir değişiklik olmadı. Kısmi emekli olmak isteyen EYT'liler yaş koşuluna takılmaya devam edecekler.

Binlerce yeni mağdur

Düzenlemede daha önce duyurulan '5 bin prim gün' şartının kademeli olarak 5 bin 975 güne uzatılması ise binlerce yeni mağduriyet yarattı. 8 Eylül 1999 öncesi koşullar işçiler için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl çalışmak ve 5000 prim ödemiş olmaktı. 1999'da yapılan değişiklikle yaş koşuluyla birlikte kademeli olarak prim koşulu da getirilmişti. Yasa teklifinde 'Yaş koşulu dışındaki özel kanunlarındaki hükümler geçerli olacak' deniyor.

"1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır" "1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır"

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise kanun teklifiyle ilgili düzenlediği toplantıda, teklifin basit, sade, uygulanabilir, en geniş kapsamlı ve eşitlikçi olduğunu öne sürerek "Prim gün sayısı, çalışma süresi ve yaş şartından iki şartı yerine getirenler yani prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran istinasız herkes emekli olmaya hak kazanacak. Yaptığımız düzenlemenin özü bu. Başka bir şart ilave etmek asla söz konusu değil. 'Siz bu teklifle yeni mağduriyetler oluşturuyorsunuz' demek iftiradır, kamuoyunu yanıltmaya dönük bir dezenformasyondur" ifadelerini kullandı.

KAYNAK