İSİG Mart Ayı İş Cinayetleri Raporu verilerini Beşiktaş’ta gerçekleştirdiği basın açıklaması ile duyurdu. Rapora göre, Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yapılan açıklamada yüz binlerce işçinin işten atılmasında patronların silahına dönüşen KOD 29’un iptal edilmesi istendi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), birçok sendika ve çeşitli iş kollarından işçilerin katılımıyla dün akşam saatlerinde Beşiktaş İskele Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında “Mart Ayı İş Cinayetleri Raporu” açıklanırken, işçilere son dönemde uygulanan “Kod-29” zulmünün iptal edilmesi gerektiği vurgulandı.

Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

  • Ulusal ve yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla Mart ayında en az 142 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti:
  • 142 emekçinin 123’ü ücretli (işçi ve memur), 19’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor…
  • Ölenlerin 7’si kadın işçi, 135’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, eğitim ve sağlık işkollarında gerçekleşti…
  • Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi ölümleri tarım işkolunda gerçekleşti…
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, eğitim, ticaret, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama ve belediye işçileri…
  • 4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Afganistanlı ve 1’i Sırbistanlı…
  • Ölen işçilerin 8’i sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu…
  • Ölümler en çok ticaret/eğitim/büro, tarım, taşımacılık, inşaat, sağlık, maden, metal, konaklama, güvenlik ve belediye işkollarında gerçekleşti…
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi ve intihar…
  • En çok ölüm İstanbul, İzmir, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Antalya ve Gaziantep şehirlerinde meydana geldi.

Kod-29 iptal edilsin

Açıklamada, kamuoyunda “Kod-29” olarak bilinen ve işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından İş Kanunu’nun 25-II maddesinde yer alan “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” maddesi bahane edilerek işten çıkarmaların durması için çağrı yapıldı. 2020 yılında 176 bin 662 işçi Kod-29 nedeniyle işten çıkarıldığı, 34 bin 145 kadın ve 142 bin 517 erkek işçi Kod-29 bahanesiyle işten çıkarıldığı ve böylece Kod-29 ile işten çıkarılanların sayısı ayda ortalama 14 bin 772 ve günde ortalama 491 kişi olduğu dile getirildi.