Ankara’nın Kazan ilçesinde faaliyet gösteren kamyon ve otobüs üretimi yapan MAN Truck& Bus markası için parça tedarik eden Bozankaya A.Ş.’de çalışan 33 işçi işten çıkarıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na üye işçiler, sendikanın, Toplu İş sözleşmesi (TİS) yapabilmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmasının ardından işten çıkarılmaya başlandı.

İşçilerin beşi Sincan’da bulunan Bozankaya A.Ş.’ye ait fabrikadan çıkartılırken, geri kalanı Kazan’daki fabrikadan çıkartıldı.

İşten çıkarılan işçiler, geçtiğimiz Cuma gününden (29 Kasım) bu yana fabrika önünde eylemde.

Polis, işçilerin fabrika önünde beklemesini “müşteri rahatsız oluyor, fabrikanın imajı zedeleniyor” gerekçeleriyle şimdiye kadar 3 kez engelledi.

‘İŞÇİLER SENDİKALI OLDUKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARTILDI’

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Seyfettin Gülengül, işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarıldığını söyledi. Gülengül konuyla ilgili, “İşveren ‘iş almıştım iş bitti dolayısıyla size ihtiyacımız kalmadı’ diyor. Biz biliyoruz ki Bozankaya MAN’a tedarikçi olarak çalışıyor. MAN bugüne kadar tek vardiya çalışıyordu günde 8 otobüs çıkarıyordu, şimdi iki vardiya yapıyorlar ve 16 otobüs çıkarıyorlar. Bozankaya’nın MAN ile anlaşması var ve işlerinin düşmesi azalması söz konusu değil. İşçilerin çıkarılmasının tek gerçek nedeni var sendikalı olmaları. Sendikalı olmak Anayasal haktır” şeklinde konuştu.

‘İŞÇİLER İSTİFAYA ZORLANIYOR’

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’a konuşan Gülengül, fabrikada sendikalarına üye yüzlerce çalışanın bulunduğunu, bu işçilerin sendikadan istifaya zorlandığını da kaydetti. Gülengül:

“Kabul etmeyen işçiler işten atılıyor. İşçi arkadaşlarımız mücadele etmeye devam ettiği sürece biz onların yanında olmaya devam edeceğiz. İşçi arkadaşlarımız fabrika önüne getirilen sayıları çok fazla olan polis gücüyle korkutulmaya çalışılıyor, polis işverene destek oluyor.” dedi.

Yaşanan gelişmeler üzerine Birleşik Metal İş Sendikası konu ile ilgili bir açıklama yayınladı. Açıklama şöyle:

BASINA VE KAMUOYUNA  

BOZANKAYA’DA PATRON VE POLİS İŞBİRLİĞİNDE 
SENDİKADAN İSTİFA BASKISI VE İŞTEN ATMA SÜRÜYOR

Ankara Kazan ve Sincan’da iki ayrı fabrikada faaliyet gösteren Bozankaya Otomotiv’de sendikamıza üye olan işçilere yönelik baskı, istifa ve işten çıkarma saldırısı devam etmektedir.

İşyerinde baskı polis nezaretinde, işyerinin yönetici ve kısım amirleri tarafından yapılmaktadır. Fabrikanın önünde sendikamız üyesi işçilere müdahale eden polis, fabrikanın içinde konuşlanarak şirket yönetiminin işçiler üzerindeki baskıyı arttırmasına yardımcı olmuştur.

Halen üyelerimiz tek tek işyeri yöneticileri ve kısım amirleri tarafından sorgulanmakta, kendilerinden e-devlet şifreleri alınmakta ya da sendikamızdan istifa ettiklerini doğrudan telefonları üzerinden göstermeleri istenmektedir.

Bu baskılar sonucu, şu ana kadar işten atılmakla tehdit edilen 265 üyemiz sendikamızdan istifa ettirilmiştir. Sendikadan istifa etmemekte direnen üyemiz işçiler arasından işten atılan işçi sayısı ise 45’e ulaşmıştır. Fabrikada istifa baskısı da işten çıkarmalar da halen devam etmektedir.

İşçilerin Anayasal hakkı olan sendikalaşma hakkı başkent Ankara’da askıya alınmıştır. Bozankaya işvereni koruma altında suç işlemeye devam etmektedir. Sendikamız Bozankaya’da üyelerinin haklarını korumak için mücadelesini sürdürecektir. Kamuoyuna duyurulur.

BİRLEŞİK METAL-İŞ
Genel Yönetim Kurulu