Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bianet’in bünyesinde faaliyet gösterdiği İPS İletişim Vakfı ile üçüncü defa toplu iş sözleşmesi (TİS) imzaladı. BU kez TİS'e ilk defa "menopoz dönemlerinde izin" hakkı da eklendi. 
verilir

bianet ve TGS ilk olarak Nisan 2016’da toplu sözleşme imzalamıştı ve bu sözleşme ilk defa bir haber sitesiyle imzalanan toplu iş sözleşmesi olmuştu. Bu kez TİS, pandemi nedeniyle çok uzun ve zorlu bir süreçle imzalandı. 

Toplantıya, bianet Proje Danışmanı ve İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, bianet sendika temsilcisi Ayça Söylemez, TGS avukatı Ülkü Şahin ve bianet avukatı Meriç Eyüboğlu katıldı.

Toplu iş sözleşmesi, çalışanların yıllık izin, maaş zammı gibi özlük haklarının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliği, editoryel bağımsızlık ve hayvan haklarına ilişkin maddeler de içeriyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği vurgusu

Sözleşmede toplumsal cinsiyet eşitliği özel bir yer kapsıyor.

Buna göre,

*  İşveren, kadın ve LGBTİ çalışanların tüm çalışanlarla eşit fırsatlara sahip olması, işyerinin karar mekanizmalarında, tüm çalışma alanlarında ve yayında eşit derecede temsil edilmesi için çaba sarf eder, bunun için pozitif ayrımcı tedbirler alacak.

* LGBTİ çalışanların işe alım sürecinde ve çalıştıkları süre boyunca ve zorunlu işten çıkarma durumlarında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğramamaları için her türlü önlem işveren tarafından alınacak.

Ayrıca,

* 8 Mart’ta kadın çalışanlar ücretli izinli sayılacak, izinli olmasına rağmen çalışan kadınlaraysa bir günlük ücret daha ödenecek. Kadınlar, talep etmeleri durumunda regl dönemlerinde de izinli sayılacak.

Feminist ifadesi TİS’te yine yer alıyor

* TİS ile kadın ve LGBTİ çalışanlara dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, disiplin suçu olarak değerlendiriliyor. Şikayetlerde kadın ve LGBTİ çalışanların beyanları esas alınıp, karşı taraf aksini ispat etmekle yükümlü hale geldi.

* Ayrıca, bu şikayetleri değerlendirmek üzere üç kişilik heyet oluşturulacak. Heyet üyelerinden biri işveren, biri TGS Kadın Komisyonu tarafından berlilenecek, biri de feminist kadın örgütü ya da feminist bir aktivistten oluşacak.

* TİS’te, mobbing maddesi ile çalışanların iş veren yahut diğer çalışanlar tarafından mobbinge uğramaması için önlemler alınması da yer aldı.

Menopoz izni de eklendi

*TİS'te ayrıca "Regl ve menopoz dönemlerinde kadın çalışanlara talep etmeleri halinde bir gün ücretli izin
verilir" ifadesi de ye aldı. 

* TİS ile birlikte İPS İletişim Vakfı çalışanları da zorunlu askerlik yapmaları, gözaltı ve tutuklanma durumlarında iş güvenceleri ve özlük hakları güvence altına alındı.

TIKLAYIN - TİS'in tamamını okuyun

Kreş ve hayvan yardımı

TİS’te kreş yardımın yanısıra, evinde hayvanlarla yaşayan sendika üyelerine de maddi yardım yer aldı.