Türk Metal Sendikası yüzde 119 zam istedi Türk Metal Sendikası yüzde 119 zam istedi

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) bugün itibariyle toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varılamayan Türkiye Metal İşçileri Sendikası’na (MESS) bağlı Kocaeli’ndeki Schneider Enerji ve Grid Solutions Enerji’de greve gitti.

Saat 10.00’da başlaması kararlaştırılan greve saatler kala Grid Solutions, MESS’in çağrısı üzerine Birleşik Metal İşçileri Sendikası’yla masaya oturdu.

Schneider Enerji işçileri ise fabrikada üretimi durdurarak greve başladı. Grev iki fabrikada yaklaşık bin işçiyi kapsıyor.

Enflasyon nedeniyle toplu iş sözleşmesindeki (TİS) kazanımları eriyen metal işçileri, ücretlerine yılın ilk 6 ayı için yüzde 110 ile yüzde 130 arasında zam talep ediyor.

Diğer işletmelerde anlaşma tamam 

Birleşik Metal-İş, örgütlü olduğu 5 işletmeye bağlı 11 fabrikada 6 Ekim 2022’de başlayan ve yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan grup toplu sözleşmesinde anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Ocak’ta uygulanmak üzere grev kararı alınmıştı. Ancak greve saatler Schneider Elektrik, Arıtaş Kriyojenik ve Hitachi Enerji'de anlaşma sağlanmıştı.

Greve 1 gün kala Hitachi Enerji’yle yapılan görüşmede işçiler ilk altı ay için saatlik ücretlerine yüzde 91, ikinci altı ay için de yüzde 18 zam almıştı. Ayrıca sosyal haklarda da yıllık yüzde 100 zam elde etmişti.