Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal sektöründeki 200 üye işletmedeki yaklaşık 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanması hedefiyle ücret artışı teklifini revize etti. Eylül 2019’dan itibaren geçerli olacak ilk altı ay için MESS’in ücret artışı teklifi, dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeydi. MESS, yüzde 8 olarak revize ettiği teklifini işçi sendikalarına iletti.
MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde işverenleri MESS, çalışanları ise Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş Sendikaları temsil ediyor. Sözleşmenin ilk altı ayı için Birleşik Metal-İş yüzde 34, Türk Metal ve Özçelik-İş ise yüzde 26 oranında ücret artışı talep etti. Bu yüksek ücret artışı tekliflerine yönelik MESS’in revizyon talepleri, işçi sendikaları tarafından reddedildi.Yasal müzakere sürecinde ve ardından gelen arabulucu aşamasında uzlaşma sağlanamadı

Birleşik Metal İş: Sefalet
ücreti istemiyoruz

Birleşik Metal İŞ Sendikası, MESS’in yeni teklifinin de komik olduğunu belirtti. Toplantı sonrasında sendikanın örgütlü olduğu işyerinde uyarı eylemleri başladı.
Birleşim Ketal İŞ Sendikası Genel Merkez yöneticileri Bilecik’te kitlesel basın açıklaması yaparak MESS’in teklifini protesto etti. 
Basın açıklaması sırasında  ‘Zafer Direnen Emekçinin olacak’, ‘Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz’ ve ‘MESS al zammını başına çal’ sloganları atıldı.

Müzakere edilebilir değil
Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada da MESS’in teklifin müzakere edilebilir bir rakam olmadığı belirtildi.
Sendikanın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Toplantıda müzakere heyeti başkanımız ve Genel Başkan Yardımcımız Uysal Altundağ'ın, gelinen aşamayı metal emekçilerinin beklentileri açısından değerlendirerek, MESS’in müzakere edilebilir bir teklif sunmadığı vurguladı ve yüzde 8’lik yeni teklifinin kabul edilemez bir teklif olduğunu net bir dille ifade etti. Heyet Başkanımız Altundağ, Genel Başkanımız Pevrul Kavlak tarafından açıklanan eylem planının kararlılıkla uygulanacağı ifade etmesinin ardından toplantı sona erdi” denildi.

MESS’ten açıklama
Metal sektörünün sıra dışı bir dönemden geçtiğine değinilen MESS açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Dünyadaki korumacılık dalgası ihracatımızı olumsuz etkilerken, üretimde ve satışlarda da daralma yaşanıyor. Metal işkolundaki olumsuz ekonomik koşullara rağmen, sektörümüzün ülkemiz sanayisinde oynadığı kritik rolü göz önünde bulunduruyoruz ve sözleşmeyi uzlaşıyla imzalamaya yönelik bir adım atıyoruz. Dönem enflasyonu olan yüzde 6 seviyesindeki ücret artışı teklifimizi revize ederek yüzde 8’e yükseltiyoruz.”