Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Saica Pack Sakarya Ambalaj. A.Ş’deki işlerinden, Selüloz İş Sendikası’nın örgütlenmesi sonrasında çıkarılan 6 işçiye İspanya’dan destek geldi. İspanya’nın önde gelen işçi örgütü UGT FİCA’nın Genel Sekreteri Sekreter  Joze Carlos Ruiz Palacios, Söğütlü’ye gelerek işçileri dinledi ve sorunun çözümü için İspanyol Saica Pack şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ile görüşeceğini söyledi.

Bir toplantı için İstanbul’da bulunan Joze Carlos Ruiz Palacios, Söğütlü OSB’deki direniş çadırını ziyaretinde, Selüloz-İş Sendikası’ndan uzman Ayküt Günel ve işçilerle görüşerek, bilgi aldı. Aykut Günel konuk sendikacıya, işverenin işçilerin sendikaya üye olmasını kabullenemediğini, sendikanın yetki başvurusu yapmasının hemen ardından 6 işçiyi istifaya zorladığını, işçiler kabul etmeyince de işten çıkardığını anlattı. İşten çıkarılan 6 işçinin 30 gündür hak mücadelesi verdiğini ifade eden Günel, “Eskişehir’deki Saica Pack fabrikasında 6 yıldır sendika var ve orada toplu iş sözleşmesi yaptık. Söğütlüde nedense böyle bir durum ile karşı karşıya kalındı” dedi.

FARKLI ANLATIM

Joze Carlos Ruiz Palacios işten çıkartmalardan haberdar olduklarını, ancak kendilerine farklı bir gerekçe sunulduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Fabrika genel merkezine burada mektup gönderilmiş, işten çıkarılma neden çok farklı başka şekilde anlatılmış. Sizin anlattığınız farklı. Söylediğinize göre sendika isteyen işçiler işten atılmış. Biz İspanya’da bu konuyu sendikacılar olarak gündemimize alacağız. Sizin buradaki eylemlerinizi, resimlerle haber olarak sendikamızın web sitesinde yayınlayarak, kamuoyu oluşturacağız. İspanyada Saica Pack şirketinin yönetim kurulu başkanı ile bir araya gelerek, Türkiye’de firmalarından atılan işçiler konusunu konuşacağız. Diğer çalışan 120 kişinin iş güvencesini konuşacağız. Mutlak bir sonuç alınması için gereken mücadeleyi vereceğiz. İlerleyen günlerde, İspanya’da şu an tarih için bir şey söyleyemem şirketin yönetim kurulu başkanı ile bir araya mutlaka gelinecek. Size yardımcı olmak için geldim. Saica Pack doğu yer, bir aile şirketidir, siz de bu ailenin bir parçasısınız.”

YAMAN’DAN TEŞEKKÜR

Türk iş Sakarya İl Temsilcisi Cemal Yaman da, Joze Carlos Ruiz Palacios’a destek ziyareti için teşekkür etti. Yaman, işçilere hitaben yaptığı konuşmada  da, “İspanya’dan gelip sınır dayanışması gösteren genel sekretere huzurlarınızda teşekküre ediyorum. Arkadaşlar yaşanan bu olaydan ötürü sizlere geçmiş olsun diyorum. Çalışma hayatının birçok sorunundan bir tanesi ile karşı karşıyasınız. Çalışma hayatının düzenleyicisi 6356 sayılı Sendika Yasası olmasına rağmen bazı işverenler bunu görmezlikten geliyor ve bu tür sıkıntılı günleri yaşatıyorlar. Hiçbir zaman yılmayacağız. Türk iş, Türkiye’nin en büyük sivil toplum örgütlerinden biridir, Genel Başkanı Sakaryalı biliyorsunuz. İkinci Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Alemdar o da Sakaryalı. Genel başkanımız buraya gelmeden, başka bir konu için beni aradı. Ben de sizin yanınıza geleceğimi, İspanya’dan destek amaçlı ziyaret olduğunu söyledim. Sizlere selam ve saygılarını iletti. İnşallah önümüzdeki günlerde buraya da uğramak istediğini söyledi. Türk iş sendikası ve Selüloz-İş sendikası her zaman yanınızda durmuştur, durmaya da devam edecektir.”