Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan iş cinayetinin 8. yıldönümünde, hayatını kaybeden 301 madenci İzmit'te İnsan Hakları Parkı'nda düzenlenen etkinlikle anıldı.

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP)  düzenlediği etkinlikte, yürüyüş yolu üzerinde Soma katliamı ve sonrası yaşanan süreci anlatan fotoğraf sergisi açıldı.

“Soma’dan Hendek'e’ İşçi Katliamlarına Karşı Birleşelim” pankartının önünde yapılan  yapılan açıklamada söz alan SYKP PM üyesi Çetin Ak “Soma’da yaşanan katliam sonrası patronlar ödüllendirildi ve tutuklu hiçbir sanık kalmadı. Ancak işçilerin avukatları olan Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay bugün hapishanedeler. Bugün sizlere bir açıklama okumayacağız. Bugün sizlere her biri bir can olan Soma hayatını kaybeden 301 işçinin adlarını okuyacağız. Bu ülkede bir gün mutlaka mahkeme salonlarında işçi katliamlarına yol açanlar yargılanırken de bu isimleri katillerin yüzlerine okuyacağız” dedi. Ak'ın konuşmasının ardından SYKP Kocaeli İl Örgütü Temsilcisi Necati Altıntoprak ve TİP Kocaeli İl Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Nur Sönmez yaşamını yitiren 301 madencinin adlarını tek tek okudu.

Açıklamada son sözü İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kocaeli Meclisi adına Selçuk Karstarlı aldı. Selçuk Karstarlı yaptığı konuşmada Soma’da yaşanan sürecin aynısının Hendek işçi katliamında yaşandığını, sanıkların işçileri tehdit etmesi ile birlikte Hendek davasında da tutuklu hiçbir sanığın kalmadığını belirtti.

“Soma’nın Hesabı Sorulacak” sloganları ile son bulan eylemin ardından Eğitim-Sen Kocaeli Şubesinde Soma katliamını anlatan 'Son Nefes' belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi. Etkinlikler, belgeselin yönetmeni Ömer Akbaş ile yapılan söyleşiyle son buldu.