Pamukova Belediyesi Zabta ekiplerinin, 27 Haziran gecesi ilçe genelinde topladıkları 19 köpeği Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi'ne tutanakla teslim ettiğini bilgisini alan hayvanseverler, köpeklerin durumunu takip için 9 Temmuz'da gittikleri Geçici Hayvan Merkezi'nden "Tedavisi tamamlanan köpekleri, Pamukova Belediyesi gelip almadığı için merkezde üç ayrı bölgeye bıraktık" yanıtını aldıklarını  belirttiler.

Sonuç alamayınca Sakarya Valiliği'ne dilekçe ile başvuran hayvanseverler, şunları  kaydettiler:
"Oysa,  5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği 21. maddede "Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır: d) Geçici bakım evlerinde on gün süre ile gerekli duyurular yapıldığı halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tibbi müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp,  müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzelerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılamaz" hükmü bulunmaktadır. 

Zavallı köpekler Pamukova Belediyesi'nin ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin görev ihmalleri ve yasaya aykırı uygulamalarıyla yok edilmişlerdir. Köpeklerin akıbetleri ve yaşayıp yaşamadıkları bilinmemektedir."

SORUŞTURMA TALEBİ

Söz konusu olayla ilgili soruşturma başlatılmasını isteyen hayvanseverler, taleplerini şöyle dile getirdiler:

"1. a) 5199 Sayılı Kanun Yönetmeliği Madde 20'de (Ek 1) yer alan hususlardan, 
Pamukova Belediyesi'nce oluşturulan hayvan toplama ekibinin hangi VETERİNER HEKİM tarafından hangi tarihte eğitime tabii tutulduğu kayıt ve belgelerinin araştırılmasını ve tarafımıza da bilgi verilmesini, eğitim almamışlarsa tespit edilen yasa ihlali için Pamukova Belediye Başkanlığı hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Şube Müdürlüğünce İDARİ İŞLEM yapılmasını, ayrıca 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasını (Ek 4) göz ardı ederek, görev ve yetkileri olmadığı halde köpek toplamakla görevlendirilen zabıta personelleri için, emri veren ve işveren konumunda olan belediye başkanı ve ilgili başkan yardımcısı hakkında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından soruşturma açılmasının sağlanmasını talep ediyoruz.  

b) Belediye nakliye aracına konulan hayvanların nakil esnasında birbirlerine zarar vermemesi ve yolculuk sırasında zarar görmemeleri için hangi önlemlerin alındığı, toplama aracında yasaya uygun kafesler olup olmadığının araştırılmasını, tespit edilen yasaya aykırı durumlar için Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Şube Müdürlüğü tarafınca Pamukova Belediyesi'ne İDARİ İŞLEM uygulanmasını talep ediyoruz. 

c) Pamukova Belediyesi'nin ilçede hangi gönüllü kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile iş birliği içinde toplama yaptığının soruşturulmasını talep ediyoruz. 

2. Gece saatlerinde toplumun dikkatinden kaçırarak Veteriner Hekim olmadan kanuna aykırı toplama yapan Pamukova Belediyesi Zabıta ekiplerinin toplama esnasında hayvanları yakalamak amacıyla, SADECE ‘’VETERİNER HEKİM’’ tarafından UYGULANABİLECEĞİ, veteriner hekimin eğitiminde veya denetiminde bir başkası tarafından UYGULANMAYACAĞI, araçlarda taşıtılıp NAKİL EDİLEMEYECEĞİ hususları yasalarla hükme bağlanmış olan (Ek 2) UYUŞTURUCU türevi ’’Psikotropik ve Narkotik ilaçlar’’ kullanıp kullanmadığının araştırılmasını, belediye araçlarında UYUŞTURUCU İĞNE bulunup bulunmadığının kontrol edilmesini, yetkisiz zabıta ekiplerinin ve Pamukova Belediyesi'nin bu ilaçları kullandığı tespiti halinde Valilik Makamınızca soruşturma açılarak Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü tarafınca TÜRK CEZA KANUNU UYUŞTURUCU MADDE SUÇLARI (TCK 188) (Ek 3) uyarınca Pamukova Belediye Başkanlığı hakkında ADLİ İŞLEM yapılmasını, Hayvanları Koruma Kanunu İlgili maddeleri uyarınca da Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Şube Müdürlüğü tarafınca İDARİ İŞLEM yapılmasını talep ediyoruz. 

3. Valilik Makamınızca, Pamukova sınırları içerisinde sorumlu olduğu köpekleri Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne teslim ederek akıbetlerini sorgulamayan, tedavileri tamamlandığı halde 5199 Sayılı Kanun Yönetmeliği Madde 21(d) bendi uyarınca köpekleri gidip almayan, alındığı ortama geri getirmeyerek yasaları ihlal eden ve köpeklerin YOK EDİLMESİNE göz yuman Pamukova Belediyesi hakkında GÖREV İHMALDEN soruşturma açılarak Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Şube Müdürlüğünce yok edilen 19 KÖPEK BAŞINA İDARİ İŞLEM uygulanmasını talep ediyoruz. 

4. Tarım ve Orman Bakanlığı Sakarya Şube Müdürlüğü tarafından, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nce merkezde 3 ayrı noktaya salındığı idda edilerek YOK EDİLEN köpeklerin Geçici Bakımevinde bulunan kayıt ve belgelerinin incelenmesini, köpeklerin görmüş oldukları tibbi işlemler ve KÜPE NUMARALARININ tespit edilmesini ve tarafımıza bilgi verilmesini, köpeklerin BULUNARAK Pamukova Belediye sınırları içerisine gönüllüler ve yerel hayvan koruma görevlileri ile birlikte bırakılmasını, 5199 Sayılı Kanun Madde 6 ve Kanun Yönetmeliği Madde 21 (d) HÜKÜMLERİNE AYKIRI OLARAK İLGİLİ BELEDİYE SINIRLARI DIŞINA HAYVAN BIRAKAN Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne soruşturma açılarak 19 KÖPEK BAŞINA İDARİ CEZA uygulanmasını talep ediyoruz. 

5. Pamukova Belediyesi'nin 5199 Sayılı Kanun Madde 4 (j) bendi (Ek 5) gereğince kendi ilçe sınırları içerisinde sahipsiz hayvanlar için KISIRLAŞTIRMA VE TEDAVİ MERKEZLERİ KURMASINI ve YOĞUN KISIRLAŞTIRMA yaparak Hayvanları Koruma Kanunu'nu ivedilikle uygulamasını ACİLEN talep ediyoruz. 

Valilik makamınızca yürütülmesini talep ettiğimiz soruşturmalar ve yapılan işlemler hakkında 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği kanuni süre içerisinde tarafımıza bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz."