Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı, 65 yaş ve üstü yurttaşlara uygulanan sokağa çıkma yasağının kaldırılması için İdare Mahkemesinde dava açtı. 

Yaşlılar için uygulanan sokağa çıkma yasağının bu haliyle, salgın sürecinde toplum nezdinde yaşlılar hakkında oluşturulan "gereksiz ve kırılgan" olduklarına dair algıyı pekiştirmekten başka bir işe yaramayacağını vurgulayan vakıf, acilen bu düzenlemede değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Bilim Kuruluna çağrı

Ortak yaşamı Geliştirme Vakfı, Bilim Kurulunu da yaşlıları ötekileştiren, değersiz ya da işe yaramaz gibi gösteren bu kararlara karşılık akılcı çözüm tavsiyesinde bulunmaya çağırıyor.

Vakıf, kamunun ayrımcılık, ihmal ve istismara yol açan uygulamasının sonlandırılmasını talep etti ve bu amaçla, vakıf üye ve gönüllülerinden oluşan hukukçular, yaşlıların seyahat özgürlüğünü ortadan kaldıran İçişleri Bakanlığı genelgesinin iptali için idare mahkemesine başvurdular.

Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı başvuru dilekçesinde; Anayasa'nın 23'üncü maddesinde seyahat özgürlüğünün açıkça güvenceye alındığını ve yalnızca yine Anayasa'da yer alan gerekçelerle seyahat özgürlüğünün kısıtlanabileceğini belirtti.

Bir bakanlık genelgesiyle 65 yaşın üstündeki milyonlarca kişinin seyahat özgürlüğünün kısıtlanamayacağı ifade edilen başvuruda, uygulamanın İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Medeni ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi gibi Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu ifade ediliyor.