1500 gündür tutuklu olan yazar Ahmet Altan‘ın yaptığı başvuruyu inceleyen  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetti.

Mahkeme, 2016 yılında darbe girişiminden sonra tutuklanan Ahmet Altan’ın “özgürlük”, “güvenlik hakkı” ve “ifade özgürlüğünün” ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda “Başvurucunun hiçbir eylemi Türk hükümetini devirmeye yönelik bir planın parçası olduğuna işaret etmiyor” ifadeleri kullanıldı. Karara Türkiye’nin AİHM’deki yargıcı Saadet Yüksel şerh koydu.

Neler yaşandı?

23 Eylül 2016’da, “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs ve FETÖ üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Ahmet Altan, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkûm edilmişti.

Kararı, 5 Temmuz 2019’da bozan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Altan’a, “örgüte üye olmamakla birlikte yardım” suçundan ceza verilebileceğini belirtti. Bunun üzerine yeniden yapılan yargılamada, Altan, 10 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi ve yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesi kararlaştırıldı.

Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Kasım 2019’da karara cezanın artabileceği gerekçesiyle itiraz etti ve Altan, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 13 Kasım 2019’da tekrar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

AYM süreci

Altan, bunun üzerine, 21 Kasım 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne “tutuklama için gereken şartlar bulunmamasına rağmen tekrar tutuklandığı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın hürriyetlerinin ihlal edildiği” gerekçesiyle bireysel başvuruda bulundu.

AYM kararında Altan’ın, tutuklama kararı veren ve itirazı inceleyen mahkemelerin bağımsız ve tarafsız olmadığı iddiasının da bir olgu ve olay belirtmeksizin, soyut olarak dile getirildiği, bu nedenlerle başvurunun kabul edilemez olduğu ifade edildi