12 yaşındaki kız çocuğuna istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Uşşaki tarikatının lideri Fatih Nurullah kod adlı Eyyüp Fatih Şağban'ın yargılanmasına 23 Haziran Çarşamba günü devam edilecek.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Çarşamba günkü  duruşmasında, Savcının mütalaasını açıklaması bekleniyor. Başka bir deyişle zanlı hakkında istenilen ceza belli olacak. Mahkemenin bir sonraki duruşmada ise karar verebileceği ifade ediliyor.

UCİM’DEN ÇAĞRI

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) Sakarya Temsilcisi Av. Asuman Gözüaçık, duruşma öncesinde yaptığı açıklamada, zanlının hak ettiği cezayı alması için kamuoyuna davayı takip etmeleri çağrısında bulundu. 

Av. Asuman Gözüaçık, sanığın söz konusu suçu işlediğine dair kanıtların yeterli olduğunu belirterek, “Sanık, dosyadaki yer alan telefon görüşmesinin kendisine ait olduğunu kabul ediyor. Mağdur çocuğun ifadesinin doğrulayan delil var. Adli Görüşmeci raporu hem ses kaydının, hem de çocuğun ifadesinin örtüştüğünü gösteriyor. İstismarı ortaya koyan bilirkişi raporu var. Sanığın bu koşullarda, mutlaka cezalandırılması gerek” dedi.

ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Bu davada adaletin tecelli etmesinin, bu tür olayların tekrarlanmasının önüne geçilmesi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Gözüaçık, şöyle devam etti: 

Kamuoyunu, halk adına yapılan bu yargılamayı yakından takip etmeye çağırıyoruz. Zira söz konusu olan korunmasız, istismara açık olan çocuklarımızın korunmasıdır, bu tür olaylarla karşı karşıya kalmalarının önüne geçmektir. Bu vicdani bir sorumluluktur. Halkın duyarlılığı, yargılamayı yakından takip etmesi son derece önemlidir.

Sanığın, çeşitli nedenlerle indirimlerden yararlanması, yetersiz cezayla kurtulması, çocuklarımızı daha korunmasız kılacak, tacizcileri daha da cesaretlendirecektir.

Bu tarikata ail olduğu söylenen bir dergahta işlenmiş olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bu suçun cezasız kalması, bu olayların sıklıkla meydana geldiği mekanlar gündeme geleceği için dindar, inanmış insanlar olumsuz etkilenecektir.”

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN ÖNEMİ

Av. Asuman Gözüaçık, çocukların istismardan şiddetten korunması konusunda, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile çekilme kararı aldığı İstanbul Sözleşmesi’nin önemine de değinerek, şunları kaydetti:

“İstanbul Sözleşmesi tam bu tür olaylara karşı var. Çocuğu, kadını istismara, şiddete karşı devleti yükümlü kılmaktadır. Bu sözleşme yürürlükte olduğu sürece devlet, çocuğu ve kadını şiddete, istismara karşı korumakla, bu olayların yaşanmasını önleyici tedbirler almak zorundadır. Sözleşmeden çekilme kararından vazgeçilmediği takdirde, devlet bu yükümlülüğü üzerinden atacaktır. Tacizciler, istismarcılar bundan cesaret alacaktır. Suçluların yargılanması aşamasında yargıya da olumsuz bir mesaj olacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Akyazı ilçesine bağlı Kuzuluk Mahallesi'nde yaşayan ve Uşşaki tarikatı lideri olduğu ileri sürülen Fatih Nurullah, 12 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Olaydan sonra Nurullah ile mağdur çocuğun babası arasında gerçekleşen görüşmenin kaydı sosyal medya üzerinden kamuoyuna yansımıştı.

Ses kaydında Fatih Nurullah, çocuğa yaptığı istismarı itiraf etmiş ve olayın duyulmaması için babayı ikna etmeye çalışmıştı.

Kızın babası F.A., Fatih Nurullah'tan şikâyetçi olunca tarikat üyelerinin saldırısına uğramıştı.

İddianamede Şağban'ın çocuğa zincirleme istismar suçundan 22,5 yıla, hürriyetinden yoksun kılma suçundan 26 yıl 3 aya kadar hapis cezası istenmişti.

Dava dosyasında çocuğun anlattıkları, yakınlarının tanıklıkları, adli tıp raporları yer alıyor.

SANIK DEVLET PROTOKOLÜNDE

12 yaşındaki kız çocuğunu istismar ettiği gerekçesiyle tutuklanan Uşşaki Tarikatı lideri Fatih Nurullah, Uşşaki tarikatı tarafından reddedilmiş, sahte şeyh olarak tanımlanmıştı. Ancak, sanığın devlet protokolünde AKP'li bakanlarla birlikte ağırlandığı ortaya çıkmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde 2015 yılında Ankara’da Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı açılış törenine katılan Fatih Nurullah’ın AKP’li bakanlarla protokolde yer aldığı görülüyor. Nurullah’ın eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ve dönemin Devlet Bakanı Yalçın Akdoğan’ın arasında oturması dikkat çekiyor.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olduğu dönemde Nurullah ile görüştüğü ortaya çıkarken eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in tarikat şeyhi ile samimi pozları sosyal medyada büyük ilgi görmüştü.