Hendek’te 3 Temmuz’da Havai Fişek Fabrikası’nda meydana gelen ve 7 işçinin ölümü, onlarca işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili davanın görülmesine 6 Ocak Çarşamba günü başlanılıyor.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6-7-8 Ocak tarihlerinde görülecek davada, fabrika sahipleri Yaşar Coşkun ve babası Ali Rıza Coşkun’un da yer aldığı 5’i tutuklu 7 sanık hakim önüne çıkacak.

108 müştekinin bulunduğu davada, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

AVUKATLARDAN ÇAĞRI

Bu arada, patlamada ölenlerin aileleri ve yaralı işçilerin avukatları, meslektaşlarına dayanışma çağrısında bulundular.

Meslektaşlarına, 6 Ocak’ta başlayacak duruşmalarda yaralanan işçilerin ve ölen işçilerin geride kalan ailelerinin yanında olma çağrısında bulunan avukatların açıklaması şöyle:

Hemen her gün yaşanması nedeniyle maalesef ülkemizde artık sıradan bir vaka haline getirilen işçi cinayetlerinden bir örneğini daha 3 Temmuz 2020 tarihinde Sakarya Hendek’te bir katliam olarak yaşadık.

3 Temmuz 2020 tarihinde Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında yaşanan patlamada Erhan Ateş, Halis Yılmaz, Havva Çelik, Muhammet Aygün, Ramazan Kor, Sabahattin Tepeçınar ve Muhammet Seyfi Çanakçı hayatını kaybetti, bir çok işçi ise yaralı olarak kurtuldu.

Katliamın ardından “Bilinçli taksir ile ölüme ve yaralanmaya sebep olma” suçu ile açılan davada katliamın baş sorumlularından olan fabrika patronu aksi tüm taleplerimize rağmen serbest bırakıldı.

Yaşanan bu katliam işçilerin insan onuruna yaraşır sağlıklı koşullarda çalışma ve yaşama haklarının; daha fazla üretim ve daha fazla kar elde etmek hırsı ile ne kadar kolayca hiçe sayıldığını bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Sorumluların gereken cezayı alması ve toplumsal adalet duygusunu tatmin eden bir yargılama süreci; yaşamını yitiren işçilerin geride kalan yakınları ile yaralı işçilerin yaşadıkları acıların bir nebze de olsa hafifletmesi yanında işçilerin yaşamlarını hiçe sayarak çalıştırılmasının bir bedeli olduğunu göstermesi bakımından da önemlidir.

Bizler Hendek Davası Avukatları olarak tüm meslektaşlarımızı Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 6-7-8 Ocak 2021 tarihlerinde görülecek duruşmada işçilerin ve geride kalan ailelerinin yanında yer alarak, onların haklı davasını sahiplenmeye çağırıyoruz.

Dayanışmayı büyütmek adına yetki belgesi için vekaletname bilgilerinizi en geç 5 Ocak 20221 Salı gününe kadar [email protected] adresine göndermenizi rica ederiz.