Milli Piyango özel yılbaşı çekilişinde satılmayan ve Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldığı bildirilen üç biletin ikramiye tutarı 75 milyon TL'nin SMA hastası çocuklar için kullanılmasına ilişkin başlatılan kampanyaya Sağlık Bakanlığı tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlı Fahrettin Koca'nın imzasını taşıyan yazılı açıklamada, yurtdışında uygulanan tedavi yöntemleri kast edilerek "Gen tedavisinin etkinliğine dair bilimsel platformlarda yayınlanan kanıtlar henüz yeterli düzeyde değildir. İlaç şirketlerinin baskısı ile çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz." denildi.

Bakan Koca'nın açıklamasında kampanyanın 'Türkiye devletini aciz göstermeye çalıştığı' da ifade ederek "SMA'lı evlatlarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya iyi niyetli kimsenin alet olmaması gerekir" ifadesi kullanıldı.

Kampanya nasıl başladı?

Oyuncu Fırat Tanış, müzisyen İlkay Akkaya'nın paylaşımını alıntılayarak, "Varlık fonuna aktarılan 75 milyon SMA hastası çocuklar için kullanılsın" notuyla takipçilerinden paylaşımını alıntılamalarını istedi.

Sanatçı Aylin Aslım, Yasemin Göksu ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gibi isimlerin ardından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Muharrem İnce de kampanyaya destek verdi.

Twitter hesabından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun paylaşımını alıntılayan Cem Yılmaz da, SMA hastaları için başlatılan kampanyaya destek verdiğini açıkladı.

'Gelin bu iyiliği yapın'

Yılmaz, paylaşımında "Şimdi bu fikre bir şey desek vay siyaset yapıyorsun deniliyor. 2-3 aydır bu konuda yüzlerce çaresiz insan ile görüştüm, bazılarına elimden geldiğince yardım ettim. Olmuyor yetmiyor. Milli Piyango için bundan güzel bir öneri olamaz, gelin yapın bu iyiliği" ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Koca: Kirli kampanya

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya başlatılan kampanyayla ilgili yaptığı açıklamada, "Hastalıkların tedavisi sosyal medyada sahte kahramanlıklar sergileyerek değil, bilimin gösterdiği yolu takip ederek gerçekleştirilir" dedi ve kampanyaya tepki gösterdi.

"SMA hastası çocuklarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya açıklık getirmek istiyorum" diyen Koca, "Çocuklarımızın kobay olarak kullanılmasına karşıyız. Küresel ilaç şirketlerinin oyununa müsaade etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Koca'nın yaptığı açıklama, "SMA'lı evlatlarımız üzerinden yürütülen kirli kampanyaya iyi niyetli kimsenin alet olmaması gerekir" başlığını taşıyor.

Açıklama "Ülkemiz her şart altında vatandaşının tedavisini yapabilecek güçtedir. Burada esas konu ahlak sınırlarını aşarak devletimizi aciz göstererek küresel ilaç şirketlerinin savunuculuğunu yapmaktır. Bir araya gelerek kampanya yürüten ve devletimizi aciz göstermeye çalışan bu kampanyaya alet olmayacağız." diye devam ediyor.

Koca'nın açıklamasına tepkiler

Bakan Koca'nın Twitter'da da paylaştığı açıklama sosyal medyada da tartışma yarattı.

Bazı kullanıcılar Bakan Koca'nın 2 yıl önce evlilik öncesi gen testini desteklediğini ancak sonra bu konuda bir adım atılmadığını hatırlattı, bazıları ise konuyu koronavirüse getirerek Türkiye'nin 50 milyon doz sipariş verdiği koronavirüs aşısı CoronaVac'ın da faz 3 denemelerinin bitmediğine dikkat çekti.