Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de koronavirüs vakalarının en yüksek olduğu illerin Karadeniz Bölgesi’nde görülmesinin nedeni olarak aile içi ziyaretler ve cenaze namazlarını gösterdi.

Prof. Özlü “Özellikle hafta sonu sokağa çıkma yasakları olduğu için, insanlar cuma günü akşam itibari ile köylerine gidiyorlar. Burada herkesin köyde bir evi var. Baba ocağında toplanıyorlar” dedi ve ekledi:

“Bakıyorsunuz 3-4 aile, hafta sonu cumartesi, pazar hep birlikte oturup kalkıyorlar, birlikte yiyip içiyorlar, kahvaltı yapıyorlar. Bazen komşu da katılıyor, çünkü etraftaki evlerde hep akraba, genelde tanıdık. Büyük sofralar kuruluyor, birlikte vakit geçiriyorlar. O arada içlerinde biri pozitifse hepsine yayılmış oluyor.”

Prof. Özlü, bazı insanlarda “eş, dost, tanıdık, akraba olunca zarar gelmez” düşüncesi olduğunu, bunun yanlış olduğunu söyledi.

Özlü, taziye evlerinde ve cenaze namazlarında yoğunluk olduğunu, insanların kapalı mekanlarda uzun süre kaldığını, vakaların artmasında bu durumun da etkili olduğunu aktardı.