İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Türk Meteoroloji ve Afet Yönetimi Uzmanı olan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun "Deprem Affetmez" adlı yeni el kitabı Tekin Yayınları'ndan çıktı. El kitabında, deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında, nerede olursak olalım, neler yapmamız gerektiğini içeren bilgiler yer alıyor.

"Toplum temelli afet yönetimi"

Prof. Dr. Kadıoğlu, bianet'e yaptığı açıklamada depremden korunma el kitabına ilişkin şunları söyledi:

“Afet hazırlıklarında hep şehir bazında bakıyoruz. Toplum temelli bir afet hazırlığımız yok. Birey ve aile olarak bizler afete hazır değiliz. Ama deprem anında bizler yalnız kalacağız. Bireyler, aileleler kendi kendilerine yardım etmek ve kendilerini kurtarmak zorunda kalacaklar.

"Büyük bir deprem olduğunda, bizi kurtaracak olan birimler de aslında afetzede olacak. Dolayısıyla afetlerin ilk 72 saatinde en azından halkın kendisine yeterli olması gerekiyor. O yüzden devlet ve yerel yönetimler "toplum tabanlı afet yönetimi" öncelikli kılmalı.

"Vatandaşı afetin ilk 72 saatine hazırlamamız lazım. Yoksa bunun altından kalkamayız. Çünkü ilk anda devlette afetzede olcaktır. Dolayısıyla sadece afet yönetim merkezleri kurmak, arama kurtarma ekipleri hazırlamak yetmez."

"Vatandaşlara beceri eğitimi"

"Halkı depremden öncesine, deprem anına ve sonrasına hazırlamamız gerekir. Gerçek anlamda hazırlanmaktan bahsediyorum. Bahsettiğim şey de oturup powerpointte sunum yapmak değil "beceri eğitimi" verilmesinden bahsediyorum.

"Beceri eğitimi verilirse, deprem olunca kişi "çök-kapan-tutun" yapacak, deprem bitince yaralarını kanamalarını kendisini durduracak, yangını kendisi durduracak, başkalarına yardım ederken de dikkat edecek. En azından afetin ilk 30 dakikasına vatandaşı hazırlarsak çok önemli bir adım atmış oluruz.

"Tatbikat, paniği yüzde 50 azaltır"

"O anda hareket edebilmek için daha önceden tatbikat yapmak gerekiyor. Tatbikat afetlerde paniği yüzde 50 azaltır. Oturup anlatmakla ya da TV'de dinlemekle olmaz bu iş.  İnsanlar artık tatbikat yaparak beceri kazanmalı. 

"Hazırlanan bu cep kitabı, vatandaşın yanında taşıması gereken ve afet anında telaşa kapılan insanlara ne yapcağını gösteren bir klavuz aslında."

"Depremden Korunma El Kitabı" yakında raflarda yer alacak.