İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahettin Koca, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Adalet Bakanı Adbulhamit Gül ortak basın açıklamasında bulundu. Bakan Soylu, depremde evi yıkılan ve hasar gören vatandaşlara yapılacak nakdi yardım miktarlarını açıkladı. 

Soylu yapılması planlanan yardımları şöyle aktardı:

"Evi tamamen yıkılanların sadece Elazığ’da 300’ün üzerinde bir 300’ün üzerinde de Malatya’da olduğunu düşünüyoruz, şimdilik. Evi yıkılan vatandaşların eşyalarını almalarına ağır hasarlı da olsa müsaade etmeyeceğiz. Güvenlik görevlilerimiz marifetiyle evlerine girecekler, en önemli kişisel eşyalarını alacaklar, çıkacaklar. Eşya yardımı olarak ağır hasarlı ve yıkacağımız yerlere 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da yaklaşık 11 bin lira vereceğiz, toplam 41 bin lira ilk etapta onlara yardım edeceğiz. Ağır hasarlı olan ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın teknik ekipleriyle eşyasını alabileceği tespit edilen ailelere de yaklaşık 11 bin lira kira yardımı yapacağız. Orta hasarlı ev sahiplerine de 5 bin lira hemen acil yardım ödeneği vereceğiz. Artı  uzun vadeli de 27 bin lira uzun vadeli, faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köylerde yıkılan evlerin tamamına 11 bin lira acil yardım vereceğiz, eğer köyde oturuyorsa. 5 bin lira da biz bunlara eşya yardımı gibi bir destek ortaya koyacağız. Bunları da hasarlar bittikten hemen hesaplarını alacağın, biter bitmez de ertesi sabah vatandaşlarımızın hesaplarına bu nakitleri geçireceğiz."

Bakan Soylu, Elazığ merkez Aşağı Holpenk'te 1000 konteynerlik geçici konaklama merkezinin yapımına başlandığını bildirdi.

Bakanların yanı sıra ortak basın açıklamasında AKP Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un da konuşması dikkatleri çekerken; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım'ın herhangi bir açıklamada bulunmaması gözlerden kaçmadı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"24 Ocak saat 20:55'te gerçekleşen Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem ve deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere huzurlarınızdayız. 45 vatandaşımızı enkaz altından sağ sağlim çıkarabildik. Şu an itibariyle toplam 39 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bu vatandaşlarımızdan 2'si kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. 4 vatandaşımız Malatya Doğanyol'da deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Burada Malatya'yı da içine alarak yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde geldiğimiz duruma geçmeden evvel 948 artçı depremin meydana geldiğini söyleyelim. Bunlardan 21'i 4 ve üzeri."

"TSK’nın kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar, malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi. Öncelikle huzurunuzda arama kurtarmacalarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Bine yakın burada bulunan STK’lara teşekkür etmek istiyorum."

"Diyanet İşleri Başkanlığımız manevi rehberlerini gönderdi. Onlar da toplanma alanlarında sürekli, bulunuyorlar. Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Özellikle Elazığ'da. 45 barınma alanının 10'u çadır barınma alanı, 34'ü okul, geri kalanı spor kompleksi, 4 cami, 2 tane de cem evi. Yemek ihtiyaçlarını tamamen karşılamaya çalışıyoruz. Köylerimizi de ihmal etmedik. Jandarma komutanlığıyla köylerdeki hasar tespitleri toplanıyor, ulaştırılması gereken yardımlar gerçekleştiriliyor. Bu tarama aynı şekilde devam ediliyor. 24 bin 400 çadır, 400 de genel maksatlı çadır sevk edildi. Uyku setleri, elektrikli ısıtıcıları, gıda kolileri sevk edildi. Dün muhtarlarımızla geniş bir toplantı yaptık. Bugün saat 1 itibariyle de şehre girmek üzere 50 bin kumanya günlük olarak dağıtılacak. Elazığ'da 40 bin şehir ve ilçeler, Malatya'da da 10 bin toplam 50 bin sadece kumanya. "

"Artçı depremler vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Onun için evlerine girmekten imtina ediyorlar. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Binalar bir vesile ile tespit ediliyor. Yine bunun yanı sıra Tarım Bakanlığımız özellikle ahırlar ve depremden etkilenen hayvanlar ve diğer tarım ürünleriyle ilgili çalışmalarını ve desteklerini gerçekleştiriyor. Bugün itibariyle hem Malatya hem Elazığ’da kamu kurumlarımız çalışmaya başladı. Gençlik spor Bakanlığımız spor salonlarını bir vesileyle hizmete açtılar. Dışarıda da yemeğin dağıtıldığı iyi bir koordinasyon sergileniyor, sergilenmeye devam ediliyor. Yurtlarda herhangi bir sorun yok, sadece dışarıdan sıvaların dökülmesi sorunu var onunla da ilgileniyorlar.

Yaklaşık 4 bin 800 personel hizmet vermektedir. Bu personel teknik, profesyonel personeldir. Çok doğal olarak vatandaşlarımız hasar tespit yapılmadan evlerine girmekte zorlanıyorlar, haklılar. Biz de bu tavrı doğru ve anlayışla karşılıyoruz. Biz de bu tespitlerin bir an önce yapılması için çalışıyoruz. Bizim vatandaşlardan talebimiz şu; dün kıraaahathanelerle görüştük. Tuvalet ihtiyaçları için açık kalmalarını sağladık. Onlar da kendi kıraathanelerinin önüne afiş yapıştıracaklar. Oradaki hizmetlerden de istifade edecekler. Şu ana kadar burada 2 bin ve Malatya’da da 2 binin üzerinde ağır hasarlı olarak tespit ettiğimiz konut var. Bu sayı giderek artıyor. Biz kira yardımı yapacağımızı söyledik. Ama şehir içerisinde bu kadar evin bulunmamasından dolayı da bir taraftan şehir hastanelerinde ye ayarladık. Buna ilaveten bir şey daha yapıyoruz; il özel idaremize ait Elazığ merkez Aşağı Holpenk'te yaklaşık bin konteynerden geçici konaklama merkezinin 10 gün içinde sevkini gerçekleştireceğiz. Şöyle bir konteyner kent oluşturacağız. Tüm alt yapısı ile beraber bunu sağlayabilecek yeni bir tedbir alıyoruz. Zaten şu anda Malatya'da yaklaşık 5 bin kişilik bir konteyner merkezimiz var. Hem burada hem öteki tarafta geçici barınma merkezleri konusunda konutlar yapılana kadar, evler yapılana kadar vatandaşımızın hayatın olağan akışını aynen devam ettirmesini teminen gerçekleştirmeye çalışıyoruz. 

Şu ana kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan 10 milyon, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızdan iki şehre toplam 8 milyon, yine İçişleri AFAD Başkanlığından da toplam 6 milyon, toplam 24 milyon şehrimize geldi. Bu paralar hayatını kaybeden ailelere, hem de enkaz altında kalan ailelerin önemli bölümüne destek olarak o andan itibaren başladı, şimdiden sonra da bu gelen paralarla neler yapacağımızı ifade edeceğim. 

Soylu ne kadar kira ve eşya yardımı yapılacağını açıkladı

Evi tamamen yıkılanların sadece Elazığ’da 300’ün üzerinde bir 300’ün üzerinde de Malatya’da olduğunu düşünüyoruz, şimdilik. Evi yıkılan vatandaşların eşyalarını almalarına ağır hasarlı da olsa müsaade etmeyeceğiz. Güvenlik görevlilerimiz marifetiyle evlerine girecekler, en önemli kişisel eşyalarını alacaklar, çıkacaklar. Eşya yardımı olarak ağır hasarlı ve yıkacağımız yerlere 30 bin lira, acil kira ödeneği olarak da yaklaşık 11 bin lira vereceğiz, toplam 41 bin lira ilk etapta onlara yardım edeceğiz. Ağır hasarlı olan ama Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın teknik ekipleriyle eşyasını alabileceği tespit edilen ailelere de yaklaşık 11 bin lira kira yardımı yapacağız. Orta hasarlı ev sahiplerine de 5 bin lira hemen acil yardım ödeneği vereceğiz. Artı  uzun vadeli de 27 bin lira uzun vadeli, faizsiz güçlendirme kredisi vereceğiz. Köylerde yıkılan evlerin tamamına 11 bin lira acil yardım vereceğiz, eğer köyde oturuyorsa. 5 bin lira da biz bunlara eşya yardımı gibi bir destek ortaya koyacağız. Bunları da hasarlar bittikten hemen hesaplarını alacağın, biter bitmez de ertesi sabah vatandaşlarımızın hesaplarına bu nakitleri geçireceğiz.

Çok ciddi bir yardım ve bağış var. AFAD koordinasyonluğunda yapılan bu yardımları ısıtma cihazlarından buraya gönderilen tüm malzemeleri vatandaşlara dağıtmaya çalışıyoruz. Yardım konusunda da bir kargaşanın gücümüzün yettiğince önüne geçmeye çalışıyoruz. Eksiğimiz aksağımız yoktur demiyorum. Vatandaşlarımızın bu eksiklerimize karşı bizi tölere edeceklerine inancım tamdır."

2 milyon 500 bine yakın vatandaşımız SMS ile bir gönül birliği içine girdi. Allah milletimizden razı olsun. Vatandaşlarımızın bu konuda elbette ki ihtiyaçlarına giderilebilmesine çalışılabilmektedir ama bu duygu yoğunluğu depremle karşılaşan vatandaşlarımızı daha da birlikteliğe yönetmektedir. Diyarbakır Annelerine, atkı bere örerek buraya gönderiyorlar. Allah razı olsun.