Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEEİ) Bölümü Endüstri İlişkileri Ana Bilim dalı için yayımlanan profesörlük ilanına başvuru yapan Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik,  ‘kişiye özel atama’ kaygılarına ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

 Açıklamasında herhangi bir ithamda bulunmadığını, kaygılarını paylaşıp sorular yönelttiğini ifade eden Çelik, “Önceki iki açıklamamda vurguladığım gibi adil bir sürecin yürütülmesine dair kaygılarımı artırmaya devam ediyor. Bu açıklamada sizlerle jüri sürecine ilişkin idari işlemlere ilişkin kaygılarımı ve sorularımı paylaşacağım. Önce akademik değerlendirme sürecine ilişkin bazı ilkelerden söz etmek istiyorum. Kaygılarım ve sorularım bu ilkelerle birlikte ele alındığında daha iyi anlaşılacaktır” dedi.

SORULAR:

ÇEEİ bölümlerinde konuşulanlar ve sosyal çevre bilgisini birlikte değerlendirdiğinde söz konusu ilana ilişkin bilimsel jüri sürecinin nesnelliği konusunda kaygılarının oluştuğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

“Söz konusu profesörlük kadrosuna başvuran bir aday olarak bilimsel değerlendirmeyi yapacak jürinin bileşimine ilişkin çeşitli iddiaların konuşulduğunu, jürinin büyük bölümünün ilgi ve çalışma alanları endüstri ilişkileri olmayan bilim insanlarından oluştuğuna dair iddialar olduğunu biliyorum. Bu çerçevede sayın SAÜ Rektörlüğüne bazı sorularım var:

  • Bilimsel jüri üyeleri, yeterince bilim insanının var olduğu endüstri ilişkileri bilim alanında uzman profesörlerden mi, yoksa esas çalışma ve ilgi alanları endüstri ilişkileri olmayan ve farklı bilim alanlarında çalışmaları olan profesörler arasından mı seçilmiştir? Jüri üyeleri arasında esas çalışma alanları insan kaynakları ve çalışma psikolojisi olanlar çoğunlukta mıdır? Öyleyse bunun bilimsel ve hukuksal izahı nedir?
  • Bilimsel jüri üyeleri arasında tarafsızlığını yitirmiş, açıklamalarıyla ihsası reyde bulunmuş profesörler var mıdır? Varsa, bilim etiği ihlali olduğu açık olan ve hukuksal ihtilaf yaratacak olan bu tercih neden yapılmıştır?
  • Farklı üniversitelerde endüstri ilişkileri alanında uzman yeterince profesör varken aynı üniversiteden birden çok jüri üyesi seçilmiş midir? Seçilmişse, bu tercihin sebebi nedir? Söz konusu jüri üyelerinin uzmanlığı, eserleri ve çalışmaları endüstri ilişkileri alanında mı yoğunlaşmaktadır?
  • Jüri üyelerinin kaçının endüstri ilişkileri alanına özgü kitabı, uluslararası ve ulusal endekslerde yayımlanmış hakemli yayınları vardır? Kaçının doktora tez konuları endüstri ilişkileri alanındadır? Doktora sonrası çalışmalarının ne kadarı endüstri ilişkileri alanı ile ilgilidir?  Eğer değilse, neden bu kriterleri taşıyan başka çok sayıda bilim insanı varken özellikle endüstri ilişkileri alanı dışında çalışmaları olan bilim insanları tercih edilmiştir?

Bilim etiğine ve hukuka aykırı bu duyumlar ve iddialar doğruysa, idari işlemde muvazaa ve nepotizm söz konusu olacaktır. Akademik çalışmalarımın ilgili bilim alanında uzman ve bu alanda çalışmaları olan bilim insanları tarafından bilimsel olarak değerlendirmeye tabi tutulmasını beklemek en doğal hakkımdır. Bu kaygılarımın yersiz olmasını ummak istiyorum ancak güçlü karineler söz konusu olduğu için ÇEEİ kamuoyu ile paylaşıyorum. Sorularımın muhatabı SAÜ Rektörlüğüdür.  SAÜ Rektörlüğü yukarıda sıraladığım sorulara tatmin edici cevaplar verirse ve bu kaygılarımı kamuoyu önünde giderirse bundan memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim. “

 AÇIKLAMANIN TAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN