İçişleri Bakanlığı, belediyelerin kamu görevlisi dışındakilere hizmet pasaportu (gri pasaport) sağlamasıyla ilgili soruşturmanın genişletildiğini açıkladı.

Son günlerde "belediyelerin hizmet pasaportu sağlayarak yurt dışına insan gönderdiğine" yönelik haberler gündeme gelmişti.

Olayla ilgili olarak Malatya Yeşilyurt'ta 4 kişi görevden uzaklaştırılırken; Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç, Ordu Korgan belediyeleri hakkında da soruşturma başlatıldı.

İçişleri Bakanlığı, Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi ile bir dernek arasındaki protokol kapsamında hizmet pasaportu düzenlenerek yurt dışına giden bazı kişilerin geri dönmediği iddiası ile ilgili olarak 12 Mart'ta soruşturma başlatmıştı. İlgili Vali Yardımcısı, Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü ve 2 kamu görevlisi toplam 4 kişinin, olayda sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.

Hizmet pasaportu uygulaması geçici olarak durduruldu

İçişleri Bakanlığı, son günlerde benzer haberlerin gündeme gelmesi üzerine "suistimallerin önlenmesi amacıyla" mahalli idarelerce kamu personeli olmayan kişilere hizmet pasaportu düzenlenmesi uygulamasının geçici olarak durdurulduğunu belirtti.

Açıklamada "Son günlerde benzer şekilde gündeme gelen diğer yerel yönetimler hakkında da inceleme ve soruşturma çalışmaları devam etmekte olup, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 16 Nisan 2021 tarihli yazısıyla suistimallerin önlenmesi amacıyla tedbirleri artırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

Nasıl başladı?

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde CHP'li belediye meclis üyelerince fark edilen olay hakkında İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre 12 Mart'ta soruşturma başlatıldı.

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz'ın 16 Nisan tarihli haberinde, belediyenin "yurt dışı gezisi görünümlü insan kaçakçılığı" yaptığı iddia edildi.

Haberde Van'da Tuşba, Elazığ'da Baskil, Arıcak ve Akçakiraz ilçelerinde de benzer uygulamalar yapıldığı belirtildi.

Olayla ilgili olarak Saymaz'ın sorularını yanıtlayan Akçakiraz Belediye Başkanı Sabahattin Kaya, ilçeden Almanya'ya 48 kişinin gönderildiği iddialarına yönelik olarak "yarısında pürüz çıktı, 20 kişiyi filan gönderdik" demişti.

Kaya "Almanya'da yaşayan Elazığlı bir hemşehrimiz var. Buralar da dar bir alan. 2-3 üniversitemiz, organize sanayimiz yok. Vatandaş işsiz, güçsüz…Dedik buradan giderler, iş güç sahibi olurlar. Bana makul geldi. Burada Türkiye Cumhuriyeti'ne yük olan insanlar gidiyor. Euro, altın ve dolar gönderiyor… O mantıkla baktım" demişti.