Hendek'teti Büyükcoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda 3 Temmuz 2020'de meydana gelen ve 7 işçinin ölümü, 128 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan davanın görülmesine 6 Aralık Pazartesi günü devam edilecek.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ferizli Kampüsü'nde yapılacak duruşma öncesinde açıklama yapan mağdur avukatları, kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda, patlamada 7 işçinin öldüğü, 128 kişinin de yaralandığı hatırlatılarak, "Yaklaşık 1 yıldır süren davanın bu celsesinde, savcılık esas hakkındaki görüşünü açıklayacak.Meslektaşlarımızı ve tüm duyarlı kamuoyunu davaya katılmamaya çağırıyoruz" denildi.

Ne olmuştu?

Sakarya Hendek’te 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz 2020'de saat bir patlama yaşandı, patlama çevre şehirlerden de hissedildi. Faciada 7 kişi hayatını kaybetti, 128 kişi de yaralandı.

Patlamaya ilişkin daha sonra gözaltına alınan aralarında fabrika sahibinin de bulunduğu 5 kişi tutuklandı. Soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı fezlekeyi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı da aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 7 şüpheli hakkında 27 sayfalık iddianame hazırladı.

İddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Tutuklu yardılanan iş güvenliği uzmanı Aslı Bozkurt ikinci duruşmada kontrolle tahliye edildi. Üçüncü duruşmada tahliye edilen sorumlu müdür Asiye Angın ve ustabaşı Erşan Öztürk, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ve bazı müşteki avukatlarının itiraz üzerine tutuklanmış, bu sanıkların avukatlarının tekrar itirazı üzerine ise tahliye edilmişti.