Ali Rıza Ergenç Coşkun’un duruşma salonundan çıkartılmasına ilişkin talep reddedildi.

Cumhuriyet Savcısı: “Dosya içerisinde baskı unsuru oluşturacağı yönünde herhangi somut bir delil bulunmamaktadır. Bu nedenle Ali Rıza Ergenç Coşkun’un duruşmadan çıkartılması yönündeki talebinin reddine karar verilmesi kamu adına mütalaa olunur.”

Av. Can Atalay: “Madde hükmü açıktır. Bu hususta tarafların veya vekillerinin beyanının alınmasına gerek bulunmamaktadır. En ufak bir şüphe halinde dahi resen uygulanması gerekmektedir.”

Av. Mehmet Mangıroğlu Ali Rıza Ergenç Coşkun’un salonda bulunmasının herhangi bir baskı unsuru teşkil etmeyeceği gerekçesi ile itiraz etti.

Av. Evren İşler: “CMK m. 200 uyarınca Ali Rıza Ergenç Coşkun’un Hasan Ali Velioğlu üzerine baskı kurma ihtimaline binaen duruşma salonundan çıkartılmasını talep ediyoruz.”

Sanık Ali Rıza E. Coşkun müdafii Av.Mehmet Mangıroğlu: “Ali Rıza amca bir aile büyüğü olarak yer almaktadır.İşyerine ara sıra uğramakta,sorumluluk gerektiren faaliyetlerden uzaktır.Bu doğrultuda,kendisinin sorumlu tutulmaması gerektiğini vicdanlara arz ediyoruz”

Av. Özgür Akın “Siz sorumlu müdürlerinizi kurban olarak mı seçersiniz?” Sorusunu yöneltti. Cevaben Ali Rıza Ergenç Coşkun: “Siz bize ateş etmeye gelmişsiniz”

Av. Özgür Akın bir önceki kazadan mesul olan kişinin halen firmada çalışıp çalışmadığını sordu. Cevaben Ali Rıza Ergenç Coşkun bu kişinin halen firmada çalıştığını söyledi

Ali Rıza Ergenç, sağlık koşulları gerekçesiyle oturarak savunmasını yapıyor: “Ölenlerin ailelerine sabırlar diliyorum. Siparişleri Hasan Ali Velioğlu alır.Ahmet, Çin mahallesinde çalışırdı.Çinli olarak ifade edilen çalışanla birlikte çalışarak işi öğrendi. Barut üretimi için en az 10 tane makine gerekir. Kaçak olarak ifade edilen üç yapı depo olarak kullanılmak üzere yapıldı.”

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Abdurrahim Burak: “Eksikliklerin bulunması bir şey ifade etmez, giderilmesi için süre talep edilir. Bu nedenle, müvekkilin denetimden kaçmasını gerektirecek bir durum yoktur.”

Sanık Yaşar Coşkun müdafii Av. Abdurrahim Burak: “Yasa dışı bir iş yapıyorsanız baskına ihtiyaç vardır. Sanki müvekkilin denetimden kaçıyormuş gibi bir izlenim yaratılmaktadır.”

Av. Can Atalay: “Beyan veya delil sunma aşamasında değiliz. Bunun için sanığın cevap vermeye devam etmemesi ve soru aşamasının sonlanması gerekmektedir”

Av.Abdurrahim Burak’ın sorusu üzerine Yaşar Coşkun:“Barut üretimi yapabilmemiz için patlayan fabrikadan daha büyük bir fabrikaya ihtiyacımız var.” Av.Abdurrahim Burak birtakım fotoğraflar sunarak mevcut makinelerin barut kırmak için kullanıldığını ifade etti

Av. Mürsel Ünder kaç iş güvenliği uzmanının çalıştırıldığını, işin niteliği gereği hangi sınıf iş güvenliği uzmanı çalışması gerektiğini sordu. Cevaben Yaşar Coşkun: “İşyerinde daimi olarak sanıklardan sadece Aslı Bozkurt’un çalışmaktadır. Haricen dışarıdan İSG desteği almaktayız. A sınıfı uzman gerekiyor. Ancak mevzuatın B sınıfının da bu görevi yapmasına izin vermesi sebebiyle B sınıfı iş güvenliği uzmanı olan Aslı Bozkurt’u çalıştırdık””

Başkan, yapılan itirazlar karşısında soruların sorulabileceğini ancak nihayete bağlanması gerektiğini ifade etti.

Av.Abdurrahim Burak itirazlarına devam etti. Cevaben Av.Berrin Demir geçmişte yaşanan tüm ihlallerin yargılamaya konu patlamayı hazırlayan nedenler olduğunu ve sanığın dünya çapında, problemsiz bir firma olduğunu ifade etmesi nedeniyle sorulduğunu beyan etti.

Av. İlknur Ebiz Yıldız’ın esasa ilişkin olduğuna ilişkin beyanlarına karşılık Başkan da soruların yerinde olduğunu ifade etti.

Sanık Yaşar Yavuz'un avukatı Abdurrahim Burak, soruların esasa ilişkin olmadığı gerekçesiyle itiraz etti. Buna karşılık salonda bulunan müştekiler alkışlayarak protesto ettiler

Av. Mürsel Ünder’in sorusu üzerine sanık Yaşar Coşkun: “2007’de yapılan denetleme sonrasında eksiklikler tespit edildi. Fakat eksiklikler giderilemeden kaza oldu. Ancak bu eksiklikler giderilene değin fabrika için kapatma yönünde bir karar verilmedi.”

İfade sırasında kullandığı “dikkat etsinler” ifadesine karşılık Av. Mürsel Ünder kimin ve hangi konuda dikkatli olması gerektiğini sordu. Yaşar Coşkun cevaben: “Herkesin dikkatli olması gerektiği söyledim”

Yaşar Coşkun cevaben: “Aslı hanımın ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki, kendisinin yaptığı iş gereği böyle durumun mevcut olması halinde bildirme yükümlülüğü bulunmaktadır”

İş Güvenliği Uzmanı ve aynı zamanda sanıklardan Aslı Bozkurt’un Yaşar Coşkun’un Hasan isimli çalışana doğrudan emir ve talimat verdiğini, iş güvenliği tutanaklarına her şeyi yazdırmaya müsade etmediği şeklindeki ifadesi okunarak soruldu.

Yaşar Coşkun:“Fabrikada formülleri sadece usta, işi öğrenmesini söylediğim Ahmet ile vefat eden Sabahattin Tepeçınar bilir”

Yaşar Coşkun:“Ben MUSİAD başkanı olduktan sonra kurul toplantılarına katılamamaya başladım. İş güvenliği ile ilgili kayıtları ben görmedim, bilmiyorum”

Yaşar Coşkun:“Bizim yanlış bir iş yapma şansımız yok. Çünkü biz dünyaca tanınan ve Türkiye’yi temsil eden bir firmayız. Bu nedenle yaptığımız işte dikkatli olmamız gerekir”

Yaşar Coşkun:“Denetleme için gelirlerken bize haber verilmiyordu ancak sadece Çalışma Bakanlığı’ndan çok fazla evrak işi olduğu için önceden haber veriyorlardı.”

Yaşar Coşkun:“Ben çoğu denetimde fabrikada olmam. Genelde bu işlerle ilgilenen biri var, o ilgilenir. Bizim fabrikayı denetlemeye gelenlere şuraya bak buraya bak deme şansımız yok.”

Yaşar Coşkun:“Normalden fazla üretim olduğuna ve malzeme biriktiğine ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Patlama bu malzemelerin bulunduğu yerde olmamıştır, misket bölümde olmuştur. Patlamanın biriktiği söylenen malzemelerle ilgisi yoktur”

Yaşar Coşkun:“Bir diğer husus sığınağın bulunmaması yönündeki tespit. İfade sırasında tüm çalışanlar toplanma alanına gittiklerini ifade etmişlerdir. Mevzuat gereğince zorunlu olan toplanma alanıdır, sığınak değildir”

Yaşar Coşkun:“Pervanede patlayıcı birikirse patlama gerçekleşebilir diye düşünerek pervaneli bir havalandırma yapılmaması yönünde talimat verdim.”

Yaşar Coşkun: Mevzuata uygun olmasaydık ruhsat alamazdık. Dünyaca bilinen bir firmadır. Havalandırma ücreti pahalı geldiği için yaptırmadığımız ifade ediliyor. Bunu anlamamız mümkün değil.”

Başkanın sorusu üzerine Yaşar Coşkun: Çinli olarak bahsedilen personel gittikten sonra Ahmet’e sen öğren sen yap dedim.”

Yaşar Coşkun: “Benim dışarıda olmam lazım. İşlerimi toparlayabilmem için, diğer işçilerin işsiz kalmaması için. 50 seneyi aşkın süregelen bir firmanın 4. Kuşak ortağıyım. Türkiye’yi bu firma sayesinde biz tanıttık”

Yaşar Coşkun: “Tutuklanana değin MUSİAD başkanlığını yapan, saygın bir iş adamıydım. Fabrikam kapandı. Mağdur edildim.”

Yaşar Coşkun: “Tekrar söylüyorum, fabrikamız stratejik bir fabrikadır. Savaş çıktığında silah üretmeye elverişlidir. Bu patlama nedeniyle sanki suçluymuşuz gibi, teröristmişiz gibi muameleyle karşılaşıyoruz.

Yaşar Coşkun: “Devlet kayıtlarında da bu durum mevcuttur. Kaçak yapı ile ilgili olarak, doğrudur üç adet kaçak yapı mevcuttur. Çok fazla patlayıcı bulunduğu tespit edilmiştir ancak neye göre tespit edildiğine ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.”

Yaşar Coşkun: “Her seferinde fabrika tekrar kontrol edilmiş ve geçmiştir. Bilirkişi raporunun niçin bu şekilde hazırlandığına ilişkin bir fikrim yok. Bizim fabrikamız stratejik bir fabrikadır. Savaş çıkması halinde devlet fabrikaya el koyarak silah üretimi yapabilir.”

Saat 13.20: Sanık Yaşar Coşkun: “Herkese başsağlığı diliyoruz. Biz bir aile firmasıyız, işçileri de aile üyesi olarak görüyoruz. Fabrikamız tüm standartlara ve tüzüklere uygun olarak imalat yapan bir firmadır.”

Duruşmaya devam ediliyor

Saat 12.10: Kimlik tespitleri tamamlandı ancak duruşmaya kayıt alınamadığı için ara verildi

Saat 11.20: Kimlik tespitlerine başlandı

UYAP sisteminde yaşanan sorunlar ile SEGBİS kayıt cihazlarının hazır olmaması nedeniyle saat 10’da başlanması planlanan duruşmaya henüz başlanamadı