Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'den (SEDAŞ) yapılan açıklamada, enerji kesintisi olduğunda devreye alınan jeneratörün şebekeye kesinlikle enerji vermemesi gerektiği belirtilerek,  jeneratör tesisatında enversör şalter kullanılmasının can ve mal güvenliği açısından faydalı olacağı kaydedildi.

SEDAŞ yöneticilerinin konuya ilişkin görüşlerine yer verilen açıklamada yer alan uyarılar şöyle:

*“Jeneratör tesisinde ana şebekenin geri beslenmesini önleyecek tüm tedbirler alınmış olmalıdır. Özel trafolu aboneler, trafo ana şalteri ile jeneratör şalterleri arasına, alçak gerilimden beslenen aboneler şebeke girişi ile yük ve jeneratör arasına, mutlaka enversör şalteri koyacaktır. Şalterin biri açıldığında diğeri kapanacak şekilde dizayn edilecektir. Buna göre tesisin geçici kabulü yapılacak ve geçici kabul tutanağı tanzim edildikten sonra jeneratör kullanımı yasal olarak yapılabilecektir.” 

JENERATÖRÜ DİREKT FİŞE TAKMAYIN

*“Jeneratörünüzün fişini doğrudan evdeki prizlere kesinlikle takmayın. Böyle bir durumda jeneratör şehir elektriği ile doğrudan karşı karşıya kalır ve bu farklı yapılardaki fazlar, kısa devre yaparak hem jeneratöre hem de çevresindeki insanlara ciddi zararlar verebilir.” 

“YETKİLİ FEN ADAMLARINDAN HİZMET ALIN”

*“Kullanma ve bakım el kitabında belirtilen periyodik bakım talimatlarına mutlaka uyulması, Jeneratörlerin, elektrik kesintisi olmasa bile en az ayda bir kere 10-15 dakika çalıştırılması, ancak Jeneratörlerin elektrik tesisatında doğru şekilde yer alması konusunda mutlaka yetkili elektrikçiler ve serbest müşavir mühendislerden hizmet alınmalıdır.”