Cumhurbaşkanı Erdoğan, risk kategorisi ayrımı gözetmeksizin ülke genelinde kafe ve restoranların yüzde 50 kapasiteyle faaliyetine devam edebileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı 3,5 saat sürdü.

Toplantı bitiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  açıklamalarda bulundu..

  • Türkiye'ye yeni bir anayasa kazandırmayı amaçlıyoruz. Anayasalar yaşayan metinlerdir. Türkiye'deki anayasa değişikliği gayretleri darbeci ve vesayetçi maya sebebiyle bir türlü başarılamamıştır. Yeni ve sivil anayasayı yeniden gündeme getirmemizin sebebi de budur."
  • Türkiye için tarihi öneme sahip yeni Anayasa hazırlama sürecinin mümkün olan en büyük uzlaşıyla yapılması şarttır. Yeni Anayasa için her türlü görüşe ve teklife hazırız."
  • Vatandaşlarımıza ellerinde tuttukları altın ve dövizleri ekonomimize kazandırmaları çağrısını tekrarlamak istiyorum. Bundan rahatsız olanlar var."
  • Salgınla ilgili tüm gelişmeleri değerlendirdik. Aşılamada 15 milyon rakamına ulaşmamızın etkilerini görmeye başladık. İleri yaş gruplarının vaka, hasta, yoğun bakım içindeki oranları belirgin şekilde azaldı. Vaka sayıları artsa da, yatan hasta ve yoğun bakım hastası oranları aynı şekilde yükselmiyor."
  • Bilindiği gibi illerimizi renklere ayırmıştık. Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır. Elimizdeki veriler ışığında şu hususları paylaşma kararı aldık."
  • Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecektir. Kırmızı kategorili illerde yalnızca Pazar günü olan sokağa çıkma kısıtlaması Cumartesi de sürecektir.
  • Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve kurallara uygun şekilde çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma sınırlamasındaki paket servis hizmeti mevcut haliyle devam edeceketir.
  • "Ramazan ayı boyunca ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması uygulayacağız. Sadece ramazan ayı boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandırılacaktır. Ramazan ayı boyunca ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinlikler gerçekleştirilemeyecektir.
  • Lokanta ve kafe gibi işletmecilere mevcut desteklere ilave olarak bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin kapsamında sigorta priminden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın prim yükünü üstelenecek, kişi başı 1500 TL nakdi yardım yapacağız. Vatandaşlarımıza bayramla birlikte her alanda özgürlüğümüzü yaşayacağımız bir Türkiye fotoğrafına kavuşabilmek için bu süreci dikkatle ve hassasiyetle değerlendirebilmeye davet ediyorum.