Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), salgın yönetiminde bilimin sesine kulak verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin COVID-19 pandemisinde son 14 günde, günlük hasta sayısının en çok olduğu ülkeler arasında yer aldığını belirten KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu şu açıklamayı yaptı:

"Sağlık sistemi zorlanıyor"

"Böylesine yüksek hasta sayısı ve ölümler, salgının önceki dönemlerinde görülmemiştir. Ülkemizde COVID-19 salgınının geldiği aşama, Dünya Sağlık Örgütü'nün salgının ağırlığı ve sağlık sisteminin kapasitesine göre yaptığı derecelendirmeye göre en ileri aşama olan 4. aşamadır. Yani, salgının kontrolsüz bir şekilde yayıldığı ve sağlık sisteminin salgının yükünü karşılamakta zorlandığı bir durum söz konusudur.

"Bu aşamada salgının toplumda yayılımının azaltılmasının çok zor olması beklendiğinden tüm kısıtlamaların daha sıkı bir şekilde uygulanması önerilmektedir. Bu sıkı kısıtlamaların, gereken tüm bölgelerde ve mümkün olan en kısa süre uygulanması tavsiye edilmektedir. Olgu takibinin güçlendirilmesi, acil eylem plan ve uygulamalarının hazırlanması, gelinen aşamadaki risklerin topluma doğru şekilde anlatılarak kişisel önlemlere uyumun artırılması gibi her aşamada yapılması gerekenlere ek olarak, bu aşamada alınması tavsiye edilen beş önlem şunlardır:

"Bilimsel öneriler yeterince dikkate alınmadı"

  1. Kişilerin evde kalması ve ev halkı dışındaki insanlarla sosyal teması sınırlandırması,
  2. Kritik işlerde (sağlık, gıda, vb.) çalışanların, maksimum destek ve güvenlik önlemleri alınmak koşuluyla çalışmaya devam etmesi,
  3. Kritik olmayan işlerin kapatılması veya uzaktan çalışmaya geçilmesi,
  4. Yüz yüze eğitimin devam ettirilebilmesi için tüm seçeneklerin dikkate alınması, eğer bu mümkün değilse, yüz yüze temasın sınırlandırılması için çalışılması, (Eğitim kurumlarının kapatılması, sadece başka alternatif olmaması halinde düşünülmelidir. Özellikle kalabalık sınıfların olduğu okullarda pandemi kurallarına uyum sağlanamayacaksa yüz yüze eğitim durdurulabilir.)
  5. Tüm bakım evleri ve huzur evlerinde infeksiyon riskini azaltabilmek için, ziyaretlerin yasaklanması gibi sıkı tedbirlerin gündeme alınması.

"Ülkemizde salgının bu aşamaya gelmesinin en önemli nedeninin, salgın yönetiminde, özellikle birinci dalgadan sonraki dönemde, bilimsel önerilerin yeterince dikkate alınmaması olduğunu düşünüyoruz. Toplum olarak gelinen noktadan en az zararla kurtulabilmemiz için bir an önce bilimsel öneri ve gerçeklere kulak verilmesini, salgın yönetiminin sadece bilimsel verilerle yürütülmesini ve bilimsel önerilerin daha fazla geciktirilmeden ACİLEN uygulanmasını öneriyoruz."