Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid 19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, koronavirüsten ölümlerin ağır hasta sayısıyla kıyaslandığında önemli artışlar gözlendiğini belirterek, bunun yeni varyantların daha ölümcül olmasından kaynaklanabileceğini söyledi.

Pala, Halk TV canlı yayınında yaptığı açıklamada, salgının ikinci dalgasındaki ağır hasta sayısı ile ölüm sayılarını, bugünkü rakamlarla karşılaştırdı. Geçen Kasım ayında ağır hasta sayısı 2 binlerde iken ölüm sayısının 75 olduğunu hatırlatan Pala, önceki gün de ağır hasta sayısı 2 bin civarında olmasına karşın ölüm sayısının 176 olduğuna dikkati çekti.

Pala, bu artışın bildirim sisteminde ağır hasta sayısı ölçütlerinde yapılan değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi yeni varyantların daha ölümcül olmasının sonucu da olabileceğini ifade ederek, ‘İkinci seçenek doğruysa çok ürkütücü, tedirgin edici” diye konuştu.

Twitter hesabından Ağır hasta sayısı ile ölüm sayılarını gösteren bir grafiği de paylaşan Kayıhan Pala, bu durumun incelenmesi gerektiğini savundu.

TAM KAPANMA ÇAĞRISI

Canlı yayında salgının geldiği noktayı da değerlendiren Kayıhan Pala, acilen ekonomik ve sosyal koşulları oluşturulmuş tam kapanma çağrısında bulundu.

Tam kapanmanın ekonomik koşullarının oluşturulmadan mümkün olmadığını vurgulayan ve böyle bir adımın emekçileri daha da yoksulluğa sürüklemek anlamına geleceğini anlatan Kayıhan Pala, “Görünen o ki, tam kapanmanın koşullarını sağlayamayacağız. Bu durumda yurttaşlarımız ellerinden geldiğince kendilerini koruyacaklar” ifadelerini kullandı. Pala, salgına karşı bu koşullarda ancak aşılamayla başarı sağlanabileceğini kaydetti.