BirGün'den İSmail Arı'nın haberine göre, AKP’li belediyelerin müjdesini verdiği ödüllerle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) ilgisinin olmadığı ortaya çıktı. UNESCO'nun “Biz vermedik” açıklaması yaptığı ödüller Paris'te Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe’nin de katıldığı törende dağıtıldı.

16 Ocak tarihinde Paris'te UNESCO'ya ait olduğu bildirilen bir binada düzenlenen törenden sonra bazı belediye başkanları “UNESCO’dan ödül aldıklarını” açıklasa da belediyeleri bu ödüllere merkezi Ankara'nın Balgat semtinde bulunan “Kent Araştırmaları Enstitüsü”nün "layık gördüğü" öğrenildi. Ödül töreninin ardından AKP'ye yakınlığıyla bilinen çok sayıda gazete ve haber sitesi ile bazı televizyonlarda "UNESCO'dan ödül" başlıklarıyla haberler yapıldı.

BirGün’ün ulaştığı UNESCO Türkiye Ofisi yetkilisi, “UNESCO’nun belediyelere bu nitelikte bir ödül vermediğini” bildirdi.UNESCO, ödül aldıklarını açıklayan belediyelere bir uyarı yazısı gönderdi. UNESCO, kendisinin vermediği ödüller için belediyelerin ismini kullanmamasını istedi.

ADRES AYNI
"UNESCO ödülü" denilen ödüllerin Paris'te dağıtıldığı törenin organizasyonunu da Kent Araştırmaları Enstitüsü ile aynı adreste yer alan “Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi" yaptı. Ödül töreni için Paris'e giden başkanların çeşitli tutarlarda şirkete para ödediği ortaya çıktı. Şirket yetkilileri BirGün’e yaptığı açıklamada “Paranın organizasyon, katılım, reklam gibi birden fazla iş kalemi için sadece törene katılan başkanlardan alındığını, Paris’e gitmeyenlerden para alınmadığını” belirtti. Şirket yetkilisi, “Organizasyonun uluslararası partnerleri sayesinde UNESCO’nun binasında düzenlendiğini” de söyledi. Ödül alan belediyeler arasında yer alan Osmangazi Belediyesi'nin şirkete 106 bin liralık ödeme yapıldığı öğrenildi.

Adamor Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin sahibi Yusuf Sunar aynı zamanda ödül törenini düzenleyen Kent Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenleme kurulunda yer alıyor.

Ankara adresli ‘Kent Araştırmaları Enstitüsü’nün ‘Paris Ödüllü’leri şunlar:

– Çocuk Hakları Sokağı Projesi, Adapazarı Belediyesi, Belediye Başkanı Mutlu Işıksu

– Tarihe Saygılı, Doğayla Uyumlu Yeşil Kent Projesi, Amasya Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Sarı

– Panorama Bursa 1326 Fetih Müzesi Projesi, Osmangazi Belediyesi, Belediye Başkanı Mustafa Dündar

– Akıllı Kent Bilgi Otomasyonu Projesi, Büyükçekmece Belediyesi, Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün

– Eski Elektrik Fabrikası Restorasyonu Projesi, Edirne Belediyesi, Belediye Başkanı Recep Gürkan

– Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi, Edirne Belediyesi, Belediye Başkanı Recep Gürkan

– Tescilli Erbaa Bağ Yaprağı Festivali Projesi, Erbaa Belediyesi, Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl

– Anneliğe Hazırlık Eğitimi Projesi, Karesi Belediyesi, Belediye Başkanı Dinçer Orkan

– Bisiklet Ulaşım Master Planı Projesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Yardımcısı Furkan Kuşdemir

– Kültür Merkezi Projesi, Palandöken Belediyesi, Belediye Başkanı Muhammet Sunar

– Ankara Kedisini Koruma, Yaşatma ve Tanıtma Merkezi Projesi, Pursaklar Belediyesi, Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin

– Selçuklu Değerler Eğitimi Programı Projesi, Selçuklu Belediyesi, Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı

– Atık Getirme ve Kompost Üretim Tesisi Projesi, Sincan Belediyesi, Belediye Başkanı Murat Ercan

– Kanal Tokat Projesi Projesi, Tokat Belediyesi, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu

– Kadınlara ve Kız Çocuklarına Karşı Şiddete Sıfır Toleranslı Afrika Şehirleri Kampanyası, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Afrika bölgesi, UCLG üyesi Malika Gefrane Gjorgi

– Nesil Paylaşımlı Bisiklet Sistemi, Unibike, Yönetim Kurulu Başkanı Güven Akıncı

– Kadim Yeşilyurt-Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesi, Yeşilyurt Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Çınar.

Paris'teki ödül törenine katılan Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, ödül töreninden sonra twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çocuk haklarına vurgu yaptığımız anlamlı projemizin uluslararası platformda ödüle layık görülmesi bizleri çok mutlu etti. Hayata geçirdiğimiz projemiz ve aldığımız ödül, vizyonumuzu açık bir şekilde göstermektedir. Gururluyuz ve Adapazarı’mıza ödüller kazandırmaya devam edeceğiz" demişti. Adapazarı Belediyesi'nin ödül için ödeme yapıp yapmadığı henüz öğrenilemedi.