Patlamaya ilişkin oluşturulan bilirkişi heyetine göre fabrikadaki yapılardan elektrik tesisatına, kullanılan makinelere kadar birçok  uygunsuzluk tespit edildi. Uygunsuzlukların yanı sıra alınması gereken önemler konusunda da  ihmaller olduğu görüldü.

Hendek Yukarıçalıca Köyü’ndeki havai fişek fabrikasında 3 Temmuz’da meydana gelen patlamaya ilişkin oluşturulan bilirkişi raporunu tamamladı.  Onlarca kusur ve ihmalin tespit edildiği rapora göre patlama, tüm uyarılara rağmen  göz göre göre gelmiş.

Bilirkişi  heyetinin raporuna göre,  patlamanın meydana geldiği  Çin Mahallesinde yasal olmayan bir şekilde ve tüzüğe aykırı olarak depolama ve üretim yapılmış. Raporda yer alan tespitlere göre, sekiz büyük deponun bulunduğu fabrikada  bir olası patlama, parlama ve yangın etkilerine karşı yapısal anlamda hiçbir önlem alınmamış. Depolar arası mesafenin olması gerekenden düşük tutulup, güvenlik mesafesine dikkat edilmemiş.

Edinilen bilgiye göre, işyeri için bir sığınak projesi hazırlanmasına rağmen hayata geçirilmeyen fabrikadaki depo amaçlı kullanılan baraka türündeki birçok yapınon ruhsatının bulunmadığı, elektrik mühendisliği açısından da büyük eksiklerin olduğu saptandı. Binalara kıvılcım çıkarabilecek elektrikli cihazlar konulduğu, tehlike bölgelerine uzatma kabloları ile elektrik çekildiği, makine tamiratları yapılırken elektrik bağlantılarında güvenlik kurallarına uyulmadığ gibi tespitlere yer verilen raporda,  İSG eğitimlerinin tüm çalışanlar tarafından alındığı kanaatine varılamadığı da vurgulandı.

Raporda, çalışanların, 'alınması gereken soğutucu fandan 12 bin 500 TL’lik maliyeti nedeniyle vazgeçildiği' iddiasına da yer veren bilirkişi heyetinin,  110 ton patlayıcının depolandığı depo binasıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığının anlaşıldığı notunu düştüğü öğrenildi.