Erenler'de ve Geyve’de Roman yurttaşlar, roman asker Caner Sarmaşık'ın ayrımcılığa uğradığı birliğinde komutanı tarafından öldürüldüğünü gerekçesiyle protesto gösterisi yaptılar. Eylemin ülkenin farklı bölgelerinde yapıldığı öğrenildi.

Erenler’de Sakarya Caddesi’nde toplanan Roman yurttaşlar, Roman askere uygulanan ayrımcılığa tepki gösterdiler ve askerin bölük komutanı tarafından öldürüldüğünü belirterek, gerekli işlemin yapılmasını istediler.

Eylem üzerine bölgeye gelen Sakarya İl Emniyet Müdürü Fatih Kaya, Roman yurttaşlara kesin olmayan bir bilgi üzerine sokağa çıktıklarını belirterek, tam kapanma olduğunu hatırlattı ve ve eylemin suç teşkil ettiğini söyledi. Sakarya Romanlar Derneği Başkanı Orhan Tanyel bir süre Emniyet Müdürü Kaya ile görüştükten sonra eyleme son verildi.

AYRIMCILIK İDDİASI

Orhan Tanyel, eylem sonrasında Bizim Sakarya Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Kırklarelili asker Caner Sarmaşık’ın gönüllü olarak sınır harekatına katıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Bize gelen bilgilere göre, Bölük komutanı bu askere Roman olduğu için takmış. ‘Şopar gel buraya, şopar git şuraya’, ‘Şopar kafalı’ gibi ve daha ağır sözlerle rencide etmiş. En ağır işleri buna yaptırmış. Askerimizin okuma yazması olmadığı halde, künyesini yazıp vermiş ve bunu ezberlemesini istemiş. Çocuk okuma yazma bilmediğini söylediğinde de hakaretler etmiş. Çocuk dayanamayıp ailesini arıyor. Aile araya birisini sokuyor ve komutana ulaşılıyor. Komutan ayrımcılık iddiasını reddediyor ama ertesi gün askeri çağırıp daha ağır hakaretlerde bulunuyor ve ölümle tehdit ediyor. Çocuk bu tehdidi telefonla ailesine anlatıyor ve bu son görüşmeleri oluyor.”

Tanyel, cinayet iddialarına ilişkin de, ‘Küçük silahla kalbinden vurulduğu bilgisi geldi bize” dedi. Tanyel, ailenin olay sonrası askeriyeden bir yanıt beklediklerini ancak henüz bir gelişme yaşanmadığını sözlerine ekledi.