Okullarda koronavirüs salgınına karşı yeterli önlemler alınmadan başlatılan yüz yüze eğitimde, artan vakalar çok sayıda sınıf karantinaya alındı. 

Onlarca öğretmen ile öğrencinin ya temaslı ya da pozitif olması nedeniyle yüz yüze eğitim fiilen uzaktan eğitime dönüşmeye başladı.

Edinilen bilgiye göre, 6 Ekim’de başlayan yüz yüze eğitimin birinci ayında tablo iyice ağırlaşmaya başladı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın, üye öğretmenlerden derlediği verilere göre Sakarya’daki okularda en az 53 sınıf pozitif vakalar nedeniyle karantinaya alındı. 38 okuldan gelen verilere göre 6 ilkokulda 7 öğretmen, 8 lisede ise 53 öğretmenin koronavirüs testi pozitif çıktı. 2 ilkokul öğretmeni ile 55 lise öğretmeni de temaslı olduğu için karantinaya alındı.
 
Verilere göre 16 ortaokul öğrencisi ile 56 lise öğrencisinin testi pozitif çıktı. 16 lise öğrencisi, 6 ortaokul öğrencisi ve 10 ilkokul öğrencisi de temaslı olduğu için okula gidemiyor.

ÖNLEM ÇAĞRISI
Vaka sayılarındaki artış ve gelinen noktanın sürpriz olmadığını ifade eden sendikalar, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde yaptıkları önlem çağrısını yinelediler.
Eğitim Sen’den hafta içinde yapılan yazılı açıklamada, okullarda kalabalık nedeniyle mesafe olgusundan söz etmenin mümkün olmadığı, kişisel hijyenin de ölçülemediği belirtilerek, okullarda maske dışında hiçbir önlemden söz edilemeyeceği vurgulanmıştı.

ÖNERİLER
Alınması gereken önlemlere ilişkin ise şöyle denilmişti:
““Okulların açık kalmasına yönelik olarak somut öneri şunları söyleyebiliriz; Salgın yönetimi için ek bütçe ayrılmalıdır. Süreç yönetimi yerellere devredilmelidir. (Kırsal okullar ile kalabalık okulların koşulları aynı değil, alınacak önlemlerin yerelden belirlenmesi vb.) Kalabalık okullarda günlük ders sayısı, ilk ve ortaokullarda 4-5 ders, liselerde 6 ders olarak düzenlenerek (seçmeli dersler geçici olarak uzaktan yapılabilir) Dersler 30 dk. Düşürülebilir.  Böylece zaman kısaldığı için ikili eğitim yoluyla sınıflar seyreltilebilir. Seyreltilmiş sınıflar için öğretmen ataması yapılmalıdır.”