Erdoğan Isır, yaptığı yazılı açıklamada, Gediz’e bağlı Karaağaç Köyü sınırları içinde siyanürle altın çıkartılması için kurulması planlanan Anadolu Export Maden Sanayi A.Ş. firmasına 8 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından olumlu ÇED raporu verildiğini belirtti.

Murat Dağı’nın Batı Anadolu’nun büyük bir kısmının şehir şebeke ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan nehirlerin doğduğu bir havza olduğuna işaret eden Isır, “Sakarya Nehri ile birlikte Ankara’dan Adapazarı’na ve Kocaeli’ne kadar büyük bir alanın tarımsal sulamasını da karşılamaktadır. Uşak ilinin su kaynağı Banaz Çayı, Afyon Ovasının su kaynağı ve Eber Gölü’nü besleyen Akarçay, Manisa Ovasını sulayan Gediz Nehri ve Büyük Menderes, Aydın ve Söke ovasını besleyen Büyük Menderes Nehri, Kuzey Ege’de yer alan Susurluk Çayı’nın su havzası da Murat Dağıdır. Murat Dağı’nda yapılacak bir siyanürlü altın madeni yer altı sularının ve bu nehirlerin ve bu nehirlerle sulanan ovaların, toprakların siyanür ve ağır metallerle zehirlenmesine neden olacaktır” dedi.

SAKARYA’DA TARIMSAL ALANLAR YOK OLUR
Isır, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Sakarya nehri İlimizin tarımsal alanda en büyük kazanımıdır. Sakarya nehrinin kirlenmesi ve zehirli madde ile buluşması demek, bölgemizde ki tarımsal alanların yok olması demektir. Hemen hemen tüm ilçelerimiz sınırları içinden geçen Sakarya nehri çiftçilerimiz ve doğamız için önemlidir. Ayrıca Sakarya nehrinin Karasu ilçemizden Karadeniz’le buluşması bölgedeki turizmi de etkileyecektir.

Sakarya İlimizde şuan pek çok sorunla mücadele ettiğimizin farkındayız. Bu sorunlar şuan günceliğimiz etkiliyor. Fakat geleceğimizi kaybetmek üzereyiz ve yetkililer tarafından hiçbir açıklamada bulunulmuyor. Bizler Çernobil nükleer kazasının etkilerini hala yaşıyoruz. Geleceğimizin karartılmasını istemiyoruz, çevreye duyarlı, yaşam hakkını sahip çıkan tüm yurttaşlarımız göreve davet ediyoruz.

Murat Dağı Batı Anadolu’nun yaşam kaynağıdır. Altın madeninin açılması ile açığa çıkan ağır metaller buradaki ekosisteme onarımı mümkün olmayan hasar verecek ve tüm Batı Anadolu bölgesini etkileyecektir. En çok ta Sakarya Nehrimiz dolayısıyla bizler etkileneceğiz. Kütahya ilinde yaşayan yurttaşlarımız, Eskişehir ilinde yaşayan yurttaşlarımız ve sivil toplum kuruluşları konuyu gündemde tutmaya, mücadele etmeye çalışırken Sakarya’mızdan ses çıkmaması üzücüdür.”

SİYANÜR HAVUZLARI

Birinci derece deprem bölgesi olan Murat Dağı’nda kurulacak siyanür havuzlarının ne kadar güvenli olacağı da ciddi şüphe kaynağı olduğunu da dile getiren Isır, şöyle devam etti:

“Sadece Sakarya’da değil, başta Eskişehir, Bilecik, Kocaeli, Uşak, Manisa, İzmir, Aydın, Bursa, Balıkesir, Kütahya ve Ankara’nın nehir ve topraklarını bir daha temizlenemeyecek şekilde zehirleyecek ve ekosistemi yok edecek altın madeni işletmeciliğinin durdurulması için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED Raporu iptal davalara müdahil olunması, kamuoyu oluşturulması gerekmektedir. Bizler İlimizdeki tüm basın kuruluşlarını, bütün sivil toplum örgütlerini, Sakarya ilimizde bulunan mülkü amirlerimizi ve seçilmiş yöneticileri göreve davet diyoruz.”