HES’teki koronavirüs haritası günler önce  kızıla döndü, her sokaktan, hatta her apartman ya da siteden pozitif vaka haberi gelmeye başladı. Bu koşullarda dışarıya çıkanların virüsten korunması hiç kolay değil...

SÜREÇ KÖTÜ YÖNETİLİYOR

►Salgının bugün geldiği noktada en büyük pay sürecin kötü yönetilmesinde.  Normalleşmeye erken geçilmesi, sürekli ‘salgın kontrol altındaymış’ izlenimi veren açıklamaların,  gerçek vaka ve ölüm sayılarının gizlenmesinın yarattığı rehavet, uyarılara rağmen okulların açılması, esnafın ve emekçilerin kendilerini koruyabilmesi için gereken ekonomik desteğin verilmemesi bugünkü kötü durumu hazırladı.

TAM  KAPANMA YOLDA

►Bilim insanları günlerdir en az iki hafta olmak üzere tam kapanmadan söz ediyor.  Bu öneriye baştan beri karşı çıkan iktidar cephesinden de önlemlerin sıkılaştırılacağı yönünde sinyaller gelmeye başladı.

Türk Tabipleri Birliği’nin talepleri

►COVID-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanımlanmalıdır.

►İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

►Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki tüm işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

►İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

►Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

►İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

►Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.