Deprem Uzmanı Profesör Övgün Ahmet Ercan, karadeniz'de meydana gelen depremin Marmara’daki fayları etkilemeyeceğini dile getirdi. 

Odatv’nin Karadeniz’de sık sık olmayan bu gibi depremlerin nedenine ilişkin sorularını da yanıtlayan Prof. Övgün Ahmet Ercan şunları aktardı:

“Karadeniz aslında dengeli bir denizdir. Anadolu’nun altına kürek gibi giren Karadeniz kıtası vardır. Yalnız bu eski bir dalma batma kuşağı olduğu için çok büyük depremler üretmiyor. Üretebileceği depremler 4, 4.5, 5, 5.2 gibi… Yıkıcı değil. Derinlik Kandilliye göre 13 kilometre, AFAD’a göre 38 kilometre gözüküyor. Bu bizim yorum yapmamız için çok çelişki yaratıyor. Burada bu depremler olağan.

Kuzey Anadolu kırığına da bir etkisi yok. İstanbul’u etkilemez. Sakarya ırmağının geçtiği Karasu’da yeni bir boğaz açılması var. Belki 10-15 milyon yıl sonra Pamukova üzerinden Manyas gölü Akçay’a uzanacak yeni bir boğaz oluşumu gerçekleşecek. Bu akşamki deprem bunun yarattığı bir gerginlik olabilir. 

Fakat dediğim gibi Karadeniz gergin bir deprem kuşağı değildir. Zonguldak açıklarındaki deprem de öncü bir deprem değildir. Abartılmasına, korku yayılmasına gerek yok. Kuzey Anadolu Fay Hattını ve beklenen İstanbul depremini kesinlikle etkilemez.”

DEPREM BİRÇOK İLDE HİSSEDİLDİ

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin (EMSC) verilerine göre, saat 20.38’de Karadeniz’de 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.5 olarak açıkladı. 

AFAD da yaptığı ilk açıklamada, “Karadeniz'de Zonguldak'ın Ereğli ilçesi açıklarında saat 20.38'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Yerin 12 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem İstanbul ve birçok ilde hissedildi.