Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu, 86 yıl önce seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadının bugn kendi yaşamıyla ilgili aldığı karar nedeniyle saldırılara maruz kaldığını ve can verdiğini belirterek, “Acı ve öfke duymaktayız” dedi.

Azize Çeroğlu, Türk kadınına seç ve me seçilme hakkı verilişinin 86’ncı yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“Cumhuriyet’imizin ilanı ile birlikte önemli siyasi, hukuki ve sosyal haklar elde edip çalışma hayatında yer almaya başladık. Fedakârlıkları ve cesaret örnekleriyle küllerinden yeniden doğan Türkiye Cumhuriyet’inin kadınları 1930’da Belediyelerde,1933’te İhtiyar Heyeti ve Muhtarlıkta, 1934’te ise 17 Milletvekili ile TBMM’de temsil hakkı elde etmiştir.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladığımız bugün maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreç yaşamaktayız. Biz mücadeleci kadınlar karar alma mekanizmalarında kadının kotalarla değil eşit temsille yer alması gerektiğini savunuyoruz. Bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili aldıkları kararlar nedeniyle maruz kaldıkları saldırılar sonucunda can verdiklerini görünce acı ve öfke duymaktayız.

Cumhuriyetle birlikte kadının erkekle eşit olması yönünde önemli adımlar atılsa da bu yönde yasal düzenlemeler yapılsa da fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamının artırılmaması siyasi karar alma mekanizmalarının içinde yeterince yer alamaması, kadın hakları ihlallerinin devam ettiğini ve hala “eşit yurttaş olamadığını “göstermektedir.

Kadının her şeyden önce özgür bir birey olduğunun kabul edilmemesi, kadının haklarının ihlalinin önlenmesinin önündeki en büyük engeldir. Bu nedenle bilimsel çalışmalar, hukuki değişiklikler yapılması zorunludur. Kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlanması, erken yaşta evlendirilmelerini, kadının taciz ve şiddet görmesini engelleyen yasal düzenlemelerin kağıt üzerinde kalmayıp uygulamaya konulması şarttır. Çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için kadını ve erkeği eşit yurttaşlar yaratmanın gerekli olduğuna inanan, Türkiye Cumhuriyet’ini kuran irade ve bu iradenin önderi Mustafa Kemal Atatürk ve ilkeleri sayesinde biz dünyada kadın hakları yönünde dünyada ikinciyken 2019 Ocak ayı verilerine göre dünya 124.olmuş ve TBMM de temsiliyeti %17.32 de olmamız karşısında büyük bir üzüntü duyuyoruz. Türk kadınları olarak büyük önderimize karşı büyük bir mahçubiyet duyuyoruz.

Önümüzdeki süreçte kadınlar lehine pozitif ayrımcılık içeren yasalarla özel önlemler alınmadıkça mutlak anlamda eşitlik sağlanması mümkün olmayacaktır. Asıl olan “Sonuçlardaki eşitliktir”. Bizler umudunu yitirmeyen dirençli kadınlar olarak Umut, inanç, karşılıklı güven duyarak yapılan örgütlü mücadele ile yerelde Sakarya da ve genelde kadın haklarımızı, politikalarımızı sokak sokak, ev ev gezerek anlatacağız. Geleceği uygar dünyanın eşit, özgür, adil ve saygın birer bireyleri olarak korkusuzca inşa etmeye çalışacağız. Haklarının farkında olan ve kazanılmış hakları için mücadele eden tüm kadınlarla bizlerin yanında duranları sevgi saygıyla kucaklıyorum. Atamızın hayal ettiği ve temellerini attığı toplumsal eşitlikte buluşmak ümidiyle”