BBC‘nin 2021 yılındaki en etkili 100 kadını seçtiği listesinde yazar Elif Şafak ve Türkiye Milli golbol oyuncusu Sevda Altunoluk da yer aldı.

Ayrıca BBC, bu seneki listenin yarısını Afganistanlı kadınlara ayırdı.

“Reset” tuşuna basarak “toplumu, kültürü ve dünyayı tekrar inşa eden” 100 kadının alındığı belirtilen listenin yarısını oluşturan Afganistanlı kadınlar için, güvenliklerini tehlikeye atmamak adına bazılarının isim ve fotoğrafları kullanılmadı.

Elif Şafak ve Sevda Altunoluk’un sözlerine yer verildi

Türkiye Milli golbol oyuncusu Sevda Altunoluk ile ilgili bölümde görme engelli golbol yıldızının iki Paralimpik Oyunları’nda en çok skor üreten oyuncu olduğuna ve dünyanın en iyi golbol oyuncusu olarak görüldüğüne dikkat çekildi.

Türkiye Golbol Milli Takımı, Rio 2016 ve Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda altın madalya kazanmıştı.

Altunoluk’un, “Engellilik bir engel olarak değil, kendini ifade etmek için bir fırsat olarak görülmeli” sözlerine de yer verildi.

Listenin Elif Şafak ile ilgili bölümünde ise yazarın kadın ve LGBTİ+ hakları aktivisti olduğuna, kitaplarının da onlarca dile çevrildiği ve birçok ödül kazandığına dikkat çekildi.

Şafak’ın, “Doğu ve Batı’da, her yerde büyük bir yol ayrımındayız. Artık eski dünya yok. Geriye gitmek yerine kimsenin geride bırakılmadığı, daha iyi ve daha adil bir dünya inşa edebiliriz” ifadelerine yer verildi.

Prof. Dr. Zehra Sayers, “BBC 100 Women 2019” listesinde yer alan Türkiye’den ilk kadındı. Listeye ikinci olarak geçen yıl, Türkiye’den Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav girmişti.