bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ağustos’ta en az 34 kadını öldürdü, 11 kadına tecavüz etti.

Ağustos 2021‘de en az 22 kadının ölümü (Manisa (1), Maraş (1), Kırıkkale (1), Muğla (1), Antep (2), Mardin (1), Antalya (1), Aydın (1), Çorum (1), İstanbul (1), Burdur (1), İzmir (1), Adana (3),Kayseri (1), Çorum (1), Gümüşhane (1), Kilis (1), Siirt (1),Samsun (1)  basına şüpheli olarak yansıdı. 

İzmir, Balıkesir, Çankırı, Kocaeli, Bursa ve Kırşehir’de altı çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

Mardin’de erkekler bir kadını “öldürmekle” veya “şiddet uygulamakla” tehdit etti.  

Ankara’da Eda Nur Kaplan’ı intihara sürükledi.

Balıkesir ve Eskişehir’de iki kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

Cinayet

Erkekler, Ağustos 2021'de en az 34 kadını ve yanlarındaki dört erkeği öldürdü; geçen yıl bu sayı 31 idi. Bir kadını öldüren kişi polisti. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Afganistanlı biri de Ezidiydi. Bir kadını öldüren erkek "çocuk yaştaydı"

Erkeklerin 24 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, üç kadını “kıskandığı”, bir kadını “çok konuştuğu”, iki kadını “fındık toplamaya gitmeye zorladığı”, bir kadını “sigara içme dediği” bir kadını “kızını erken yaşta evlendirmek istemediği”, bir kadını “başka bir kadınla daha evlenmesine izin vermediği”, bir kadını da “ayrılmak istediği” için öldürdü.

16 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Dokuz kadını; babası, oğlu gibi yakın akrabası 11 erkek, üç kadını arkadaşı, dört kadını damadı/eski damadı öldürdü. İki kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, 29 kadını ev içinde, beş kadını ormanlık alan, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü.  

Erkekler, 20 kadını ateşli silahlarla, yedi kadını kesici aletle, üç kadını da boğarak öldürdü. Erkeklerin dört kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Çocuk cinayeti

Ağustos’ta erkekler en az altı çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ayda da bu sayı dörttü. İstanbul, Kocaeli, Edirne ve Van’da erkekler en az dört çocuğu darp etti.

Bir çocuğu arkadaşı, dört çocuğu babası, bir çocuğu da akrabası öldürdü.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Ağustos’ta en 11 kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı 13’tü. Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan ikisi zihinsel engelleydi.

Bir kadına dedesi, bir kadına arkadaşı, bir kadına akrabası, bir kadına yolculuk ettiği araçtaki muavin erkek, üç kadına da sevgilisi/kocası tecavüz etti. Dört kadına cinsel saldırıda bulunan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, dört kadına ev içinde, yedi kadına ormanlık alan, işyeri, otobüs gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Taciz

Ağustos 2021’de erkekler en az 28 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 21 idi.

13 kadın kendisini taciz eden 13 erkeği tanımıyordu. 12 kadını patronu, iki kadını işçi arkadaşı, bir kadını da doktor taciz etti.

Erkekler, 27 kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadını fotoğrafını/videosunu çekerek taciz etti.

Erkekler, 27 kadını sokak, iş yeri gibi ev dışı alanlarda bir kadını da ev içinde taciz etti.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ağustos 2021'de en az 13 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 20 idi. Bir istismar çocuğun hamile kalması ile açığa çıktı. Erkekler, en az üç çocuğu sistematik olarak istismar etmişti. Çocuklardan biri korunmaya alındı.

Beş çocuğu babası, bir çocuğu öğretmen ve ailesinden erkekler istismar etti. Yedi çocuğu istismar eden yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, iki çocuğu park, araba gibi ev dışı alanlarda istismar etti. Erkeklerin 11 çocuğu nerede istismar ettiği bilgisi basına yansımadı.   

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Ağustos’ta en az 61 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 122 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı yedi kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az beş kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi.

En az 44 kadını kocası, sevgilisi, eski koca ve sevgilisi yaraladı. Bir kadına damadı, iki kadına komşusu, dört kadına baba ve oğul gibi aile üyeleri şiddet uyguladı. 11 kadına şiddet uygulayan 16 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler,14 kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, bir kadına “kedi beslediği”, bir kadına da “havuzda kalmak istediği” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 45 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.   

Erkekler, 49 kadını darp ederek yaraladı. Sekiz kadını ateşli silahlarla yaralayan erkekler, en az dört kadını da kesici aletlere yaraladı.

Erkekler, 14 kadını hastane, otobüs, ormanlık alan, adliye gibi ev dışı alanlarda, 31 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, 16 kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Ağustos’ta erkekler, en az 20 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 50 idi. Seks işçiliğine zorlanan 14 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.