bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Kasım’da en az 34 kadını öldürdü, yedi kadına tecavüz etti.

Aralık 2021‘de en az 13 kadının ölümü (İstanbul (2), Ankara (2), Urfa (1), Kocaeli (2), Diyarbakır (1), Bingöl (1), Maraş (1), Balıkesir (1), Karabük (1), Muğla (1)) basına şüpheli olarak yansıdı. 

Şüpheli ölümlerden biri trans kadındı.

Siirt’te bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. İstanbul’da bir erkek bir kadını öldürmeye teşebbüs etti. Antep’te bir erkek, eski karısını “öldürmekle” tehdit etti.

Cinayet

Erkekler, Aralık’ta en az 34 kadını öldürdü; geçen yıl bu sayı 24 idi. Erkeklerin öldürdüğü iki kadın Suriyeli,  bir kadın Tunus, bir kadın da Özbekistan yurttaşıydı.

Erkeklerin 24 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, yedi kadını “barışmak istemediği”, “boşanmak istediği” için öldürdü.

Erkekler, bir kadını “evlenme teklifini kabul etmediği” için iki kadını da “kıskandığı” için öldürdü.  

27 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Üç kadını baba, oğul gibi aile üyeleri öldürdü. Bir kadını üvey oğlu, bir kadını damadı öldürdü. İki kadını öldüren iki erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. 

Erkekler, kadınların yarısını ev içinde öldürdü. 

Erkekler, 19 kadını ev içinde, 11 kadını işyeri, sokak, park gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin dört kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, kadınları yarısından fazlasını ateşli silahla öldürdü. 

Erkekler, 21 kadını ateşli silahlarla, on kadını kesici aletle, iki kadını darp ederek öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Çocuk cinayeti

Erkekler Aralık’ta erkekler en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay da bu sayı iki idi.

Üç çocuğu babası, bir çocuğu üvey babası öldürdü.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Aralık’ta en az yedi kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dört idi.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri Özbekistanlı, biri Azerbaycan, biri de Rusyalıydı.

Bir kadına eski sevgilisi, bir kadına kocası tecavüz etti. Beş kadına tecavüz eden 11 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, beş kadına ormanlık alan, sokak gibi ev dışında, iki kadına da ev içinde tecavüz etti.

Taciz

Aralık 2021’de erkekler en az 12 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay on bir idi.

İki kadını doktoru, bir kadını da komşusu taciz etti. Dokuz kadın kendisini taciz eden on erkeği tanımıyordu.  

Erkekler, 12 kadını söz ve fiziki olarak taciz etti. Erkekler kadınları, metro, sokak gibi ev dışı alanlarda taciz etti.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Aralık’ta en az 37 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı sekiz idi. 

En az 17 çocuğu üç öğretmen, yedi çocuğu din öğretmeni, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği “kocası”, bir çocuğu üvey babası, bir çocuğu dedesi, bir çocuğu akrabası istismar etti. En az dokuz çocuğu istismar eden on erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, iki çocuğu ev içinde, 35 çocuğu okul, sokak, market, din kursu gibi ev dışı alanlarda istismar etti. 

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Aralık’ta en az 61 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 61 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az beş kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı. Erkekler iki kadına dijital yollardan şiddet uyguladı. Bir erkek elektronik kelepçesini kırdıktan sonra gidip kadına saldırdı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Suriyeliydi. Erkekler en az üç kadına sistematik olarak işkence etti. 

En az 45 kadına, nişanlısı, kocası, sevgilisi şiddet uyguladı. İki kadına dizi oyuncusu arkadaşı, bir kadına akrabası, bir kadına arkadaşı, bir kadına evine giden kargocu, bir kadına siyasi parti yöneticisi, iki kadına oğlu, bir kadına da polis şiddet uyguladı. Yedi kadına şiddet uygulayan yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, yedi kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, dört kadını da “kıskandığı” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 50 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.   

Erkekler, 40 kadını darp ederek, dokuz kadını kesici aletle, yedi kadını ateşli silahla, üç kadını da yakarak yaraladı. İki kadına da dijital yollardan şiddet uyguladı.

Erkekler, 12 kadını araba, iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda, 41 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, altı kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı. Erkekler iki kadına dijital ortamda şiddet uyguladı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler Aralık’ta en az 130 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 43 idi. Seks işçiliğine zorlanan 35 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.