bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Mart’ta en az 36 kadını öldürdü, dokuz kadına tecavüz etti.

Mart 2021‘de en az 24 kadının ölümü (Ankara (1), Antalya (2), Antep (1), Aydın (2), Bitlis (1), Bursa (1), Diyarbakır (1), Giresun (2), Isparta (1), İstanbul (5), Konya (2), Samsun (1), Trabzon (1), Yozgat (1), Zonguldak (1) ve biri de basına yansımayan ilde gerçekleşti) basına şüpheli olarak yansıdı. 

Antalya'da bir kadın kocasının kendisini "öldürmekle" tehdit ettiğini açıkladı. Erkekler İstanbul'da bir kadını intihara sürükledi. Urfa'da bir kadının ölümü "failimeçhul cinayet" olarak basına yansıdı.

Cinayet

Erkekler, Mart 2021'de en az 36 kadını ve yanlarındaki dört erkeği de öldürdü; geçen yıl aynı ay bu sayı 25 idi. Öldürülen üç kadının koruma veya tedbir kararı vardı. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri transtı. Bir erkek cezaevinden “izinli” çıkıp kadını öldürdü.

Erkeklerin 20 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, on kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, iki kadını “hırsızlık”, bir kadını “namus”, 3 kadını da başka erkeklerle aralarındaki “husumet” bahanesi ile öldürdü.

Mart’ta 23 kadını kocası, sevgilisi, nişanlısı, eski kocası öldürdü. Yedi kadını abi, oğlu gibi aile üyeleri, bir kadını 4 hırsız, bir kadını komşusu öldürdü. 4 kadını öldüren 12 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, on kadını sokak, otopark gibi ev dışı alanlarda, 23 kadını ev içinde öldürdü. Erkeklerin üç kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 20 kadını ateşli silahlarla, sekiz kadını kesici aletlerle öldürdü. Erkekler iki kadını boğarak, bir kadını balkondan atarak, bir kadını darp ederek ve bir kadını da yakarak öldürdü. Erkeklerin bir kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Mart 2021'de erkeklerin öldürdüğü kadınlar

Aysel Y., Bedia A., Bensu Narlı, Beyzanur F., Cennet A., Ceyda Ö., Elif Atay, Fatma Kovan, Gamze G., Gülbahar Asabay, Gülsen Işık G., Halime Türkaslan, Hanım Pınarlı, Hatice Ş., Hatice Y., Havva Yılmaz, Hüsna T., İslim A., Mediha A., Meral S., Mervenur Polat, Miraş Güneş, Nagihan Üste, Nebahat K., Necla Demirbaş, Nuran K., Rabia D., Reyhan K., Seher E., Serap T., Serpil F., Serpil Pala, Sevcan D., Sultan A., Yeter Yılmaz, Teyo.

Çocuk cinayeti

Erkekler Mart 2021'de en az dört çocuuğu öldürdü. Bir çocuğu babası, iki çocuğu arkadaşlarının babası, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği kocası öldürdü. 

Bir erkek br çocuğu darp ettiği görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Samsun'da bir çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı. 

Cinsel Saldırı /Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Mart 2021’de en az dokuza kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı hiçbir tecavüz vakası basına yansımamıştı.

Erkeklerin tecavüz ettiği kadınlardan biri transtı. Biri zihinsel engelliydi biri de Kore vatandaşıydı.  Dört kadına cinsel saldırıda bulunan erkeğin yakınlık derecesi basına yansımazken, bir kadına ev arkadaşı, bir kadına çalışanı, bir kadına babası, bir kadına da otobüs şoförü cinsel saldırıda bulundu.

Erkekler, üç kadına ev içinde, üç kadına sokak, otobüs gibi ev dışı alanlarda cinsel saldırıda bulundu. Erkeklerin üç kadına nerede cinsel saldırıda bulunduğu basına yansımadı.

Taciz

Mart 2021’de erkekler en az 11 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ondu.

Yedi kadın kendisini taciz eden beş erkeği tanımıyordu. Bir kadını patronu, bir kadını iş arkadaşı, bir kadını müdür, bir kadını park işletmecisi taciz etti.

Erkekler, yedi kadını sözlü ve fiziki olarak, dört kadını da cinsel organını göstererek taciz etti.

Erkekler, sekiz kadını sokak, otobüs durağı gibi ev dışı alanlarda taciz etti. Bir kadını ev içinde taciz eden erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Mart 2021'de aralarında oğlanların da olduğu en az 25 çocuğu istismar etti.  Geçen yıl, aynı ay bu sayı 23’idi.

21 çocuk kendisini istismar eden 30 erkeği tanımıyordu. İki çocuğu baba ve amcaları, iki çocuğu da öğretmen ve kantin görevlisi istismar etti.

Erkekler sekiz çocuğu sokak, okul, cami tuvaleti gibi ev dışı alanlarda, iki çocuğu sosyal medyada istismar etti. Erkeklerin 15 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ankara (2), Antalya (2), Aydın (1), Bursa (1), Hatay (1), İstanbul (5), İzmir (1), Kocaeli (1), Konya (2), Manisa (1), Maraş (1), Mersin (2), Sakarya (2), Tekirdağ (1), Zonguldak (1), bir erkeğin bir çocuğu hangi ilde istismar ettiği basına yansımadı.

Şiddet/ Yaralama

Erkekler, Şubat’ta en az 68 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 46 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı sekiz kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar arasında trans kadınlar da vardı. Erkekler iki kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri Rus, Somaliliydi. Bir kadın da Türkiye vatandaşı değildi ancak hangi ülkeden olduğu bilgisi basına yansımadı.

En az 53 kadına koca, sevgili, nişanlısı şiddet uyguladı. Yedi kadına, baba ve oğlu gibi aile üyeleri şiddet uygularken en az sekiz kadına şiddet uygulayanın yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler beş kadına “boşanmak istediği” için şiddet uyguladı. Bir kadına “kıskançlık” bahanesi ile şiddet uygulayan erkeklerin, 62 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 56 kadını darp ederek, iki kadını yakarak, dört kadını kesici aletlerle, altı kadını da ateşli silahlarla yaraladı.  

Erkekler, 35 kadını ev içinde, 19 kadına sokak, otel gibi ev dışı alanlarda şiddet uyguladı. Erkeklerin 14 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Mart 2021’de erkekler, en az 66 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 83 idi.  Seks işçiliğine zorlanan 27 kadın Türkiye vatandaşı değildi.