bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Ocak 2020'de en az 21 kadını öldürdü.

Ocak'ta en az 14 kadının ölümü (Muğla 2, Siirt, Adana, Antalya, Aydın, Malatya, İstanbul 2, Çankırı, İzmir, Manisa, Kocaeli, Bursa ) basına şüpheli olarak yansıdı.

TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çetelelerinin tamamı

Erkekler Edirne, Denizli, Diyarbakır ve İzmir’de dört kadını intihara sürükledi.

Ocak 2020’de en az iki (Kayseri-İstanbul) kadının ölümü de basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı. Erkekler bir kadını da öldürmeye teşebbüs etti.

Ayrıca Konya'da S.Ö. isimli kadın S.A. isimli erkeği gar tuvaletinde tabancayla ateş ederek öldürdü. Polise teslim olan kadın, erkeğin kendisine tecavüz ettiğini söyledi.

Dersim'de Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'dan 5 Ocak 2020'den beri haber alınamıyor. Doku'yu arama çalışmaları sürüyor.

Cinayet

Erkekler, Ocak’ta en az 21 kadını öldürdü. Erkekler, geçen yıl Ocak 2019'da 23 kadını öldürmüştü.

İki kadını öldüren erkek, aynı kadınlara sistematik olarak işkence ediyordu. Öldürülen kadınlardan birinin koruma kararı vardı. Öldürülen iki kadını ise cezaevinden çıkan erkek öldürdü. Kadınları öldüren erkeklerden biri korucuydu.

Ocak'ta öldürülen kadınlar

Alev E., Aynur E., Büşra Y., Deniz G., Ebru A., Ece A., Emine A., Esma P., Fatma T., Füsun A., Gamze E., Leman E., Melike D., Mesrure G., Seyhan Y., Şehriban Ç., Şerife B., Tuğçe D., Zübeyde D., Zülfiye Y., ismi öğrenilemeyen bir kadın.

Erkeklerin kadınları öldürdüğü kentler

Adana (1), Ağrı (1), Ankara (1), Antalya (2), Aydın (1), Bingöl (1), Çanakkale (1), Diyarbakır (1), Iğdır (1), İstanbul (4), İzmir (2), Kırşehir (1), Kocaeli (1), Kütahya (1), Manisa (1), Mardin (1).

Erkeklerin 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkeklerin, üç kadını "barışmak istemediği/ayrılmak istediği" için üç kadını da "kıskançlık" “bahanesiyle” öldürdüklerini söyledikleri haberlerde yer aldı.

Ocak’ta, 12 kadını kocası/sevgilisi/dini nikâhlı kocası, dört kadını eski kocası/sevgilisi, dört kadını baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadını da komşusu öldürdü.

Erkekler, 13 kadını ateşli silahlarla, dört kadını bıçaklayarak öldürdü. Erkekler bir kadını yakarak, bir kadını darp ederek, bir kadını da boğarak öldürdü. Erkeklerin bir kadını öldürme biçimi basına yansımadı.

Erkekler, 10 kadını ev içinde, beş kadını sokakta öldürdü. Erkeklerin altı kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Kadınları öldüren 22 fail vardı. Faillerden altısı basına "intihar etti" diye yansıdı. Sadece beş fail tutuklanırken, dokuz fail gözaltına alındı.

Geşmiş yıllarda yaşanan ancak Ocak 2020'de basına yansıyan cinayetler

* Konya'da 2010'da kayıp bildirilen Zehra Ö. cinayetinin faili 16 Ocak'ta tespit edildi. Dosyayı tekrar açan Konya Cinayet Büro Amirliği kadının kuzeni R.Ç. ile ilişkisi olduğunu saptadı. R.Ç. ifadesinde Zehra Ö.'nün kendisiyle birlikte olmak istediğini, ama evli olduğu için kadınla birlikte olmak istemediğini, bu yüzden kadını bıçaklayarak öldürdüğünü söyledi ve tutuklandı.

* İstanbul'da ormanlık alanda battaniyeye sarılı bir kadın cesedi bulundu. Kafasına sert bir cisimle vurularak öldürüldüğü belirlenen kadının Melahat İ. (40) olduğu tespit edildi. Polis olay yeri ve kadının evi çevresindeki kamera kayıtlarından kadını oğlu B.Ü.'nün (21) öldürdüğünü, arkadaşı F.S. isimli erkeğin de cesedi taşımasına yardım ettiğini tespit etti. B.Ü.'nün annesini evinde bir erkekle oturduğu için kafasına keserle vurarak 19 Aralık'ta öldürdüğü, annesinin cesedini 15 gün evde tuttuğu açıklandı. B.Ü. ve F.S. gözaltına alındı.

* Mardin'de 2013 yılından beri kayıp olan A.Ç. (17) isimli kız çocuğunun babası ve akrabaları tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Çocuğa Şiddet

Trabzon’da Z.F. isimli erkek 15 yaşındaki kızı Y.F.’yi sevgilisiyle konuştuğu için kemerle darp etti. Antalya’da B.K. (40) isimli erkek kızı Ekin K.’yi (12) öldürdü.

Hukuki Süreç

Kızını darp eden baba Z.F. gözaltına alındı, ifadesinde "babalık refleksiyle kızına vurduğunu" söyledi.Savcılık kemeri silah sayarak iddianame hazırladı. Kızını öldüren babanın hukuki süreci basına yansımadı.

Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ocak 2020’de en az 16 kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı dörttü.

Ocak 2020’de erkekler tecavüz ettikleri dört kadına sistematik olarak cinsel saldırıda bulunuyordu. Kadınlardan biri zihinsel engelliydi. Bir tecavüz kadının hamile kalması ile açığa çıktı.

Kadınlardan biri Suriyeliydi.

Erkeklerin kadınlara tecavüz ettiği iller

Adana (1), Antalya (3), Aydın (1), İstanbul (2), Kayseri (2), Kütahya (1), Mersin (4), Samsun (1), Trabzon (1).

Kadınlardan üçüne sevgilisi ve dini nikâhlı kocası, iki kadına akrabaları, bir kadına işletme sahibi, bir kadına esnaf, altı kadına tanımadığı erkekler, iki kadına da babası tecavüz etti.

Erkekler, on kadına evde, iki kadına sokakta, bir kadına bakkalda, iki kadına işyerinde tecavüz etti. Erkeklerin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden altısı tutuklandı. Kadınlar dört fail hakkında şikâyetçi oldu. Üç fail gözaltına alındı. İki fail serbest bırakıldı. Bir failin hukuki süreci basına yansımadı.

Geçmiş yıllarda yaşanmış Ocak 2020'de basına yansımış tecavüzler

* Mardin'de A.K. 2017'den beri İ.Y.'ye (23) tecavüz etti ve şiddet uyguladı. Şiddetten kaynaklı düşük yaptığını aktaran İ.Y., A.K.'nin ailesinin kendisini tehdit ettiğini, polislerin kendisine suç duyurusunda bulunurken "Boşuna geldin. Tehdit ve şantajdan bir şey çıkmaz" dediğini söyledi. A.K. şikayetin ardından yurtdışına kaçtı.

* İstanbul'da H.P. isimli erkek bir kadına cinsel saldırıda bulundu. 15 Aralık'ta gerçekleşen olay, olay hakkında dava açıldığı 3 Ocak tarihinde basına yansıdı.

* M. (28) isimli kadın 13 Ağustos 2019'da tatil için gittiği Hatay'da iki iş insanının kendisine tecavüz ettiğini, olayla ilgili mahkemenin ilk duruşmasında sanık avukatlarının sözlü tacizine uğrayınca sosyal medyada açıkladı.

Taciz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Ocak’ta en az 16 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay yediydi.

Kadınlar kendilerini taciz eden kadınlardan 15’ini tanımıyordu. En az üç kadını yöneticileri en az bir kadını da terapisti taciz etti.

Erkekler 12 kadını sözlü/fiziki yollardan, bir kadını karşısında cinsel tatmin yaparak, iki kadını sosyal medya üzerinden, bir kadını da cinsel organını göstererek taciz etti.

Erkeklerin kadınları taciz ettiği iller

Adapazarı (1), Antalya (1), Çanakkale (1), Eskişehir (2), İstanbul (8), Kütahya (1), Muğla (1), Zonguldak (1).

Hukuki Süreç

Faillerden üçü gözaltına alındı, iki fail tutuklandı. İki fail hakkında soruşturma başlatıldı, iki fail hakkında savcılığa suç duyurusu yapıldı.

Faillerden beşinin hukuki süreci basına yansımadı.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Ocak’ta en az 31 kız ve oğlan çocuğuna cinsel istismarda bulundu. Geçen yıl, aynı ay bu sayı 10’du. Çocuklardan biri hamile kaldı ve bebeği ile birlikte devlet korumasına alındı.

En az 15 çocuk kendisini istismar edeni tanımıyordu. Çocuklardan 12’sini öğretmenleri, ikisini komşuları, ikisini de akrabaları istismar etti.

Erkekler, 12 çocuğu okulda, yedi çocuğu, park, bahçe, sokak, markette, iki çocuğu evde istismar etti. Erkeklerin 10 çocuğu nerede istismar ettiği basına yansımadı.

Erkeklerin çocukları istismar ettiği iller

Ankara (2), Antalya (2), Diyarbakır (1), Düzce (1), Isparta (1), İstanbul (4), Karaman (1),

Kastamonu (1), Kocaeli (1), Mardin (2), Samsun (1), Tokat (2), Urfa (6), Uşak (6).

Hukuki Süreç

Çocukları istismar eden faillerden sadece yedisi tutuklandı. Üç fail serbest bırakıldı. Birinin çocuğu istismar ettiği görüntüsü olmasına rağmen serbest bırakıldı.

Yedi fail gözaltına alındı. İki fail hakkında soruşturma başlatıldı. Bir failin hukuki süreci basına "kaçtı" diye yansıdı. Faillerden ikisinin hukuki süreci basına yansımadı.

Geçmiş yıllarda gerçekleşen ancak Ocak 2020'de basına yansıyan çocuk istismarları

* İstanbul'da Ö.K. (19) isimli kadın kendisine yıllarca cinsel istismarda bulunan ve işkence eden babası H.K. (53) ve abisi E.K. (23) hakkında savcılığa şikayette bulundu. Kadının kardeşi de babasının 1,5 yaşındaki kardeşlerini öldürdüğü ve gömdüğünü iddia etti.

* Antalya'da B.İ. isimli kız çocuğu 18 yaşına girdiğinde polise giderek kendisine 5-6 yaşından beri tecavüz eden babası H.M.İ.'yi şikayet etti. H.M.İ. tutuklandı. B.İ. ifadesinde birçok kez intihar etmek istediğini söyledi.

* İstanbul'da H.B. akrabası olan kız çocuğu S.B.'ye (15) cinsel istismarda bulunduğu için aldığı cezada "iyi hal indirimi" ile 8 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Üç ay tutukluluğunun ardından kararla birlikte tahliye edildi. Olay basına 16 Ocak'ta yansıdı.

* İzmir'de özel anaokulunda İngilizce öğretmeni olarak görev yapan M.M.Y.'nin (30) 2018 yılında 10 öğrenciyi taciz ettiği iddia edildi. En küçüğü 4, en büyüğü 6 yaşında olan çocuklar 2019 yılının Ocak ayında açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Dava 5 Şubat'ta başlayacak.

Şiddet / Yaralama

Erkekler, Ocak’ta en az 48 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 27 idi. Kadınlardan beşinin hayati tehlikesi Ocak sonu itibarıyla devam ediyor.

Kadınlara şiddet uygulayan erkeklerden ikisinin uzaklaştırma kararı vardı. Erkekler, uzaklaştırma kararını ihlal ederek kadınlara şiddet uyguladı.

Bir kadın erkek şiddeti nedeniyle sığınmaevine yerleştirildi. Kadınlardan üçü sistematik şiddet görüyordu. Bir erkek cezaevinden çıkıp kadına şiddet uyguladı.

Erkeklerin şiddet uyguladı kadınlardan üçü Türkiye vatandaşı değildi. (Biri Suriyeli’ydi.)

En az üç şiddet vakasında erkekler kadınları gasp etti. Kadınlardan üçü erkek şiddeti nedeniyle darp raporu aldı. Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri transtı.

Erkekler, Manisa, Osmaniye ve İzmir’de üç kadını tehdit etti.

Erkeklerin kadınlara şiddet uyguladığı iller

Adana (1), Adıyaman (1), Antep (3), Bursa (2), Çorum (1), Edirne (14), İstanbul (12), İzmir (1), Karabük (1), Kırklareli (1), Kocaeli (1), Konya (2), Manisa (1), Sakarya (2), Samsun (3), Trabzon, (1), Van (1).

Kadınlar kendilerine şiddet uygulayan yedi erkeği tanımıyordu; 28 kadına koca/sevgilisi, dokuz kadına eski koca ve sevgilisi, dört kadına baba, oğul gibi aile üyeleri, bir kadına arkadaşı, bir kadına da çalıştığı işyerinin başhekimi şiddet uyguladı.

Erkeklerin 34 kadına şiddet uygulama bahanesi basına yansımazken, erkekler en az sekiz kadına “ayrılmak istediği, barışmak istemediği” bahanesi ile, üç kadına “kıskançlık”, iki kadına “ekonomik”, bir kadına da “velayet tartışmasını” bahane ederek şiddet uyguladı.

Erkekler, 34 kadına darp ederek şiddet uyguladı. Erkekler, beş kadını bıçakla, beş kadını da silahla yaraladı. ;ki kadını yakarak yaralayan erkekler, bir kadını da rehin aldı. Erkeklerin bir kadına şiddet uygulama biçimi basına yansımadı.

Hukuki Süreç

Faillerden sadece dördü tutuklandı. Faillerden 16'sının hukuki durumu basına "kadınlar suç duyurusu yaptı", "soruşturma başlatıldı" diye yansıdı.

Sadece bir failin durumu "dava açıldı" diye yansırken, bir fail hakkında uzaklaştırma kararı verildi. Bir fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı.

Bir failin hukuki süreci basına "kaçtı", ikisinin durumu "aranıyor" diye yansıdı. Bir fail intihar etti en az sekiz failin de gözaltına alındığı basına yansıdı.

Geçmiş aylarda yaşanan ancak Ocak 2020'de basına yansıyan şiddet

İstanbul'da trans kadın Y.Ç. polisin kendisini 31 Aralık akşamı "trans kimliği nedeniyle" gözaltına aldığını ve karakolda işkence yaptığını açıkladı.

Seks işçiliğine zorlama

Ocak’ta erkekler, en az 121 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, beşti. Ocak’ta seks işçiliğine zorlanan kadınlardan, 82’si Türkiye vatandaşı değildi.

Hukuki Süreç

Faillerden 54'ü gözaltına alındı, en az üç fail de tutuklandı.

Açıklama

bianet'in erkek şiddeti çetelesinde basına yansıyan ve sadece erkek şiddeti sonucu hayatını kaybeden kadınlara yer veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet temelli olmayan şiddet vakalarını ve cinayetleri çeteleye almıyoruz.

Faili henüz belirlenememiş kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerini sene boyunca aylık çetelelere not ediyoruz ancak başlıktaki sayıya eklemiyoruz.

Sene sonunda, çetelelerde yer alan bu faili belirlenememiş cinayetler ve şüpheli ölümlerin akıbetini araştırarak, zaman içinde aydınlatılan vakaları eğer toplumsal cinsiyet temelli ise çeteleye ekliyoruz.

Ruhsal bozuklukları olan kişilerin işledikleri cinayetleri de çeteleye almıyoruz (Şizofreni hastalarının işlediği cinayetler gibi).

İntihar ve intihara teşebbüs vakalarını sadece kadın geçmişinde şiddet/ sistematik şiddete maruz kaldıysa çeteleye dahil ediyoruz. Bu intihar vakalarına ayrı bir kategoride yer veriyoruz ve başlığa taşıdığımız sayıya dahil etmiyoruz.

Ayrıca kadının doğrudan hedef olmadığı toplu cinayet haberlerini de, eğer tartışmaya sebep olan konu toplumsal cinsiyet temelli değilse çeteleye dahil etmiyoruz.

Çetelelerde yer alan meslek grupları, sadece şiddet olayının meslekle bağlantılı olduğu durumları kapsıyor.

Örneğin, "Kadını, evinde, profesyonel asker olan kocası ateşli silahla öldürdü" gibi.

Erkeklerin, çocuklara uyguladığı şiddeti de, şiddetin boyutlarının görünür olması açısından çeteleye ekliyoruz.