bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Şubat 2020'de en az 20 kadını öldürdü.

Şubat’ta en az 20 kadının ölümü (Muğla, Denizli, Tokat, Samsun, Manisa, Karabük, Erzurum, Diyarbakır 2, Van, Tekirdağ, Aydın 2, Bursa, İstanbul 3, Uşak, İzmir, Antalya ) basına şüpheli olarak yansıdı.

Şubat 2020’de en az bir kadının (İzmir) ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Bursa'da iki kadın erkeklerce intihara sürüklendi. 

Cinayet

Şubat 2020'de en az 20 kadını öldüren erkekler; Şubat 2019'da  23 kadını öldürmüştü.

Bir kadını öldüren erkek kadına sistematik olarak işkence ediyordu. Bir kadın öldürülmeden önce polise başvurmuştu ancak sonuç alamamıştı. Öldürülen kadınlardan biri Suriyeliydi.

Erkeklerin on kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler, dört kadını “boşanmak istiyor”, bir kadını “evlenmek istemiyor”, bir kadını “erkek arkadaşı var”, üç kadını “ekonomik”, bir kadını da “kıskançlık” bahanesiile öldürdü.

Kadınların yarısından fazlasını kocası öldürdü.

Şubat’ta 11 kadını kocası, üç kadını sevgilisi, üç kadını oğlu, bir kadını da babası, bir kadını akrabası, bir kadını da iş arkadaşı öldürdü.

Erkekler, kadınların yüzde 35'i ateşli silahlarla öldürüldü

Erkekler, yedi kadını ateşli silahlarla, yedi kadını bıçakla, bir kadını araçtan, bir kadını uçurumdan atarak, bir kadını boğarak, bir kadını da darp ederek öldürdü. Erkeklerin iki kadını öldürme şekli basına yansımadı.

Erkekler, dört kadını ev içinde, beş kadını da sokak, taksi gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin onbir kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Çocuğa Şiddet

İstanbul’da iki akrabası 17 yaşındaki kız çocuğunu kaçırmaya çalıştı.

Bolu’da Suriyeli bir çocuk darp edildi. Bolu’da bir baba kız çocuğunu darp etti.

Tecavüz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Şubat 2020’de en az dört kadına tecavüz etti. Bu sayı, geçen yıl aynı ikiydi.

Şubat 2020’de erkekler tecavüz ettikleri kadınlardan birini gasp etti.  Faillerden ikisi daha önce kadınları taciz etmişti ve şiddet uygulamıştı.

Kadınlardan ikisine işyerindeki yöneticisi, bir kadına yanında staj yaptığı avukat, bir kadına da akrabası tecavüz etti.

Erkekleri iki kadına şirket etkinliğinde, bir kadına hukuk bürosunda tecavüz etti. Bir erkeğin bir kadına nerede tecavüz ettiği basına yansımadı.

Taciz

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Şubat’ta en az beş kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay altıydı. 

Kadınlar kendilerini taciz eden erkeklerden beşini tanımıyordu. Bir kadını da tiyatro oyucusu taciz etti.

Erkekler dört kadını sözlü ve fiziki olarak, bir kadını da sosyal medya üzerinden taciz etti.

Erkekler üç kadını toplu taşıma araçlarında, bir kadını da sosyal medyada taciz etti. Erkeklerin bir kadını nerede taciz ettiği basına yansımadı.