bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Temmuz’da en az 24 kadını öldürdü, yedi kadına tecavüz etti.

Temmuz 2021‘de en az 11 kadının ölümü (Manisa (1), Burdur (2), Samsun (1), Antalya (1), Muğla (2), Urfa (1), Aydın (2), Antep (1))  basına şüpheli olarak yansıdı. 

İstanbul, İzmir, Adana ve Kayseri’de dört çocuğun ölümü basına şüpheli olarak yansıdı.

En az iki ilde (Zonguldak (2), Adana) erkekler, kadınları “öldürmekle” veya “şiddet uygulamakla” tehdit etti.  

Adana’da bir kadın meşru müdafaa hakkını kullandı.

Sakarya’da İran yurttaşı bir kadının ölümü basına "faili belirlenmemiş cinayet" olarak yansıdı.

Cinayet

Erkekler, Temmuz 2021'de en az 24 kadını ve yanlarındaki üç erkeği öldürdü; geçen yıl bu sayı 32 idi. Erkekler, 3 kadını “uzaklaştırma kararına” rağmen öldürdü. İki kadını öldüren erkek uzman çavuştu.

Erkeklerin 13 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı. Erkekler, dört kadını ayrılmak istediği/barışmak istemediği için, bir kadını “telefona bakmadığı” için öldürdü. Irkçı bir erkek dört kadını "nefret ettiği” için öldürdü. Erkekler, iki kadını da “kıskandığı” için öldürdü.

14 kadını kocası, sevgilisi, eski kocası öldürdü. Bir kadını komşusu, bir kadını babası, bir kadını kocasının babası, bir kadını arkadaşı öldürdü. Altı kadını öldüren üç erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 17 kadını ev içinde, altı kadını sokak, ormanlık alan, siyasi parti binası gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, 12 kadını ateşli silahlarla, sekiz kadını kesici aletlerle, iki kadını da boğarak öldürdü. Erkeklerin iki kadını nasıl öldürdüğü basına yansımadı.  

Çocuk cinayeti

Temmuz’da erkekler en az dört çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ayda da bu sayı üçtü. Bursa’da bir hırsız girdiği evdeki çocuğu darp etti. Antep’te de bir baba çocuklarını rehin aldı.

Bir çocuğu akranı arkadaşı erkek, bir çocuğu babası, bir çocuğu erken yaşta zorla evlendirildiği erkek öldürdü. Bir çocuğu öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Temmuz’da 2021’de en az yedi kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı dokuzdu.

Beş kadına tecavüz eden beş erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı. Bir kadına pansiyonda çalışan iki erkek, bir kadına da patronu tecavüz etti.

Erkekler yedi kadına, pansiyon, market, işyeri gibi ev dışı alanlarda tecavüz etti.

Taciz

Temmuz 2021’de erkekler en az 21 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı ay 15 idi.

13 kadın kendisini taciz eden 11 erkeği tanımıyordu. Bir kadını kocası, bir kadını medya çalışanı bir erkek, altı kadını da büyükelçilik çalışanı bir erkek taciz etti.

Erkekler, 11 kadını sözlü ve fiziki olarak, on kadını da fotoğrafını/videosunu çekerek taciz etti.

Erkekler, 21 kadını sokak, iş yeri, metro gibi ev dışı alanlar da taciz etti.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Temmuz 2021'de en az 13 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 27 idi.

Yedi çocuk kendisini istismar eden sekiz erkeği tanımıyordu.  Üç çocuğu babası, bir çocuğu öğretmeni, bir çocuğu da patronu istismar etti.

Erkekler, yedi çocuğu sokak, işyeri gibi ev dışı alanlarda, üç çocuğu ev içinde istismar etti. Erkeklerin üç çocuğu nerede taciz ettiği bilgisi basına yansımadı.   

Şiddet/Yaralama

Erkekler, Temmuz’da en az 77 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 15 idi. 

Erkeklerin şiddet uyguladığı altı kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az iki kadına sistematik olarak şiddet uyguluyordu. Erkeklerin şiddet uyguladığı en az sekiz kadının “koruma” ve “uzaklaştırma” kararı vardı.

Erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlardan biri İranlıydı. Biri de transtı.

En az 51 kadını, kocası, sevgilisi yaraladı. Yedi kadını baba ve oğlu gibi aile üyeleri, iki kadını arkadaşı, bir kadını belediye çalışanı bir erkek, bir kadını eski damadı, bir kadını doktor meslektaşı, üç kadını akrabası, 11 kadına şiddet uygulayan 12 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler,14 kadını “ayrılmak istediği” için, üç kadını “kıskandığı” için, beş kadını da “para vermediği” için yaraladı. Erkeklerin 55 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.  

Erkekler, 60 kadını darp ederek yaraladı. Sekiz kadını ateşli silahlarla yaralayan erkekler, en az yedi kadını da kesici aletlere yaraladı. Erkekler bir kadını boğdu bir kadını da yaktı.

Erkekler, 22 kadını trafik, otobüs, ormanlık alan, adliye gibi ev dışı alanlarda, 36 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin, 19 kadını nerede yaraladığı bilgisi basına yansımadı

Seks İşçiliğine Zorlama

Temmuz 2021’de erkekler, en az 36 kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 113'tüSeks işçiliğine zorlanan 26 kadın Türkiye vatandaşı değildi. Seks işçiliğine zorlananlar arasında çocuklar da vardı.