EŞİK Ağustos 2020’den itibaren dile getirdiği taleplerini yineledi ve cinskırımı durdurmak için Meclis’i göreve çağırdı. Kadınların taleplerinin net olduğunu, yol haritasının belli olduğunu, iktidar ve muhalef partilerinin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti. Tüm yetkililere ve özellikle TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a seslenerek “İstanbul Sözleşmesi’nin 70. maddesi gereği Sözleşme’nin uygulanması konusundaki parlamenter denetim görevinin yerine getirilmesini sağlayınız” dedi.

Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen eylemde, daha önce açıklanan, kamuoyuyla ve siyasi partilerle paylaşılan 5 acil talep metnindeki talepler hatırlatıldı. Kadınların 5 acil talebi şunlar: 1-Eşit yurttaşlık hakkımızı aşındırmaktan vazgeçin 2-Kazanılmış haklarımızı tehdit eden söylem/girişimlere son verin 3-Evde, işte, sokakta, her yerde şiddetsiz bir yaşam sürme hakkımız için acil eylem planı oluşturun/uygulayın 4-Eğitimi eşitlikçi, ayrımcılıktan uzak, bilimsel, parasız hale getirin 5-Eşit istihdam, kreş ve işyerinde şiddeti önleme mekanizmaları için etkin politikalar uygulayın.

Ayrıca İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için Avrupa Konseyi tarafından kaleme alınıp EŞİK tarafından Türkiye’ye uyarlanan 12 adıma da yer verildi. Hayata geçirilmesi gereken 12 adım şunlardan oluşuyor: 1-Ayrımcılık ve şiddeti kınayın, suç olduğunu açıklayın 2-Şiddeti önlemek için tedbir alın 3-Şiddete karşı destek mekanizmaları oluşturun 4-Risk altındakileri koruyun 5-Yasaları uygulayın 6-Polis, savcılık hizmetleri ve yargının etkinliğini artırın 7-Adli işlemlerde mağdurları destekleyin ve koruyun 8-Kapsamlı ve eşgüdümlü politikalar tasarlayın 9-Sığınmacılar konusunda özenli davranın 10-Çocukların özel ihtiyaçlarını karşılayın 11-STK’ları destekleyin 12-Şiddet verilerini toplayın, araştırmaları destekleyin.

Kadınların 2021’de de birbirlerine yurt olmaya ve cinskırımı durdurmak, eşit ve özgür bir dünya kurabilmek için mücadeleye devam edecekleri dile getirildi.

Kaynak: Sol Medya