Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK),  İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı haziran ayında gerçekleştirmeyi planladığı miting hazırlıkları için 15 Mayıs’ta yapılacak toplantıya katılım çağrısı yaptı.

“İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Miting hazırlıkları için buluşuyoruz” başlığıyla yayınlanan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Haklarımızı korumakta kararlıyız"

"Uzun süredir başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın, LGBTİ+ ve ayrımcılığa uğrayan her kesimin bir saldırı furyasıyla karşı karşıyayız. Bu saldırılar karşısında ülkenin dört bir yanında mücadele ediyoruz.

"Pandemi koşullarına, tüm baskı ve yasaklamalara rağmen sokaklarda olmaya, meydanlarda, işyerlerinde, kampüslerde, ofislerde, mahallelerde haklarımız için yan yana durmaya, haklarımızı korumakta kararlı olduğumuzu söylemeye devam ediyoruz.

"Meclis iradesinin gaspı"

"Kamuoyuna ve basına yaptığımız açıklamalarla haklarımızı ilgilendiren gelişmeler konusunda bilgi veriyor, her fırsatta haklarımızdan vazgeçmeyeceğimizi yineliyoruz.

"Meclis tarafından onaylanan sözleşmenin bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla ortadan kaldırılmasına yönelik bu hukuksuz hamle, aynı zamanda Meclis iradesinin de gaspı anlamına geliyor.

"Gayrimeşru karar"

"Alınan bu gayrimeşru karar doğrultusunda, Avrupa Konseyi'ne yapılan bildirimden itibaren 3 aylık sürenin dolduğu 1 Temmuz'da Türkiye'nin Sözleşme'den çekildiğinin kesinleşeceğine yönelik hükümet açıklamaları yapılıyor.

"Kabul etmiyoruz! Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik bu girişimler kazanılmış diğer haklarımıza yönelik devam edecek saldırıların da önemli bir adımı.

"Topyekûn mücadele"

"Çok açık ki İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak; kadınların, LGBTİ+'ların, çocukların, göçmen ve mültecilerin kısacası ayrımcılığa uğrayan her kesimin en temel yaşamsal haklarına sahip çıkmak, hayatlarımız için mücadele etmek anlamına geliyor.

"Tam da bu nedenle, bu topyekûn saldırılara karşı topyekûn mücadele etmek, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeme kararlılığımızı hep birlikte ortaya koymak, yan yana gelip sesimizi, gücümüzü birleştirmek için Haziran ortasında İstanbul'da büyük bir kadın mitingi gerçekleştirmek istiyoruz.

"Çaba göstereceğiz"

"Pandemi sürecinde yapılan kısıtlamalar nedeniyle net bir tarih ortaya koyamasak da, Haziran ortasında gerçekleştirmeyi umduğumuz mitingin hazırlıklarını organize etmek, çalışmalara katkı sunmak isteyen tüm kadın ve LGBTİ+ örgütlerine, demokratik kitle örgütlerinin, sendika ve meslek örgütlerinin, siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının kadın yapılarına ulaşmak için çaba göstereceğiz.

"Kararlılığımızı ortaya koyacağız"

"Birlikteliğimizi, kararlılığımızı ortaya koyacak, 1 Temmuz'a kadar farklı biçimlerde devam edecek mücadelemizi güçlendirecek bu buluşmanın hazırlık sürecinde sizin de yer almanız gücümüzü büyütecektir.

"15 Mayıs Cumartesi günü saat 16.00'da hazırlık çalışmalarına katılmak isteyenlerle yan yana geleceğimiz bir toplantı yapmak istiyoruz. Bu tarihe kadar katılımınızla ilgili bizimle iletişime geçmenizi rica ediyoruz."