Eşitlik İçin Kadın Platformu, kadın cinayetlerine karşı ‘cins kırımı’ kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında birçok yazar ve sanatçı paylaştığı videolarla Meclis’e, kadın cinayetleri gündemiyle acil toplanması çağrısında bulundu.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) artan erkek şiddeti ve kadın cinayetlerine tepki göstermek için ‘cins kırımı’ kampanyası başlattı.

EŞİK, kampanyaya ilişkin yaptığı açıklamada Meclis’e çağrı yaptı:

Cins kırımı ve kadına karşı şiddeti önlemek için Meclis’i göreve çağırıyor ve bu konuda sözü olan herkesi de bu kampanyayı desteklemeye çağırıyoruz. Sesimize ses olun, hep birlikte sesimizi Meclis’e duyuralım ve cins kırımı durdurmak için harekete geçelim.

Platform olarak 2020 yılı boyunca cinsel istismar faillerine infaz paketiyle af getirilmesini önlemeye çalıştıkları vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmesi ihtimali toplumun gündemine geldiğinde tüm gücümüzle buna karşı çıktık. Türkiye kadın hareketinin gücü ve deneyimiyle, toplumsal destek ve dayanışmayla kadınların ve kız çocuklarının eşit yurttaşlık haklarına yönelik saldırı niteliği taşıyan bu politikaları şimdilik durdurmayı başardık. Günde en az üç kadının öldürüldüğü, bir o kadar şüpheli ölüm ve yeterince soruşturulmayan intiharla kadınların yaşamdan koparıldığı bu şiddetin adı artık cins kırımdır. Gelin, cins kırımı birlikte durduralım. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi için yetkilileri göreve çağıralım.

Kampanyaya destek vermek isteyenler için şu bilgilendirme “Cinskırımı durdurmak için siz de sözünüzü duyurmak isterseniz;” ifadeleriyle şunları paylaştı:

  • Günde en az üç kadın öldürülüyor, bu artık bir #cinskırım
  • Meclis kadın cinayetlerini önlemek için özel gündemle toplansın #MeclisGöreve
  • İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı şiddetle mücadele yasası etkin uygulansın
  • TBMM özel gündemle toplanarak cinskırım boyutuna varan kadın cinayetlerini önlesin mesajlarını içeren, en uzun 1 dakikalık videolarınızı [email protected] adresine e-posta olarak gönderebilirsiniz. Bugünden itibaren her gün bu mesajları içeren videoları yayınlayacağız
  • Ayrıca @esik_platform (Twitter ve Instagram) hesaplarımızda yayınlanan videoları kendi hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Her türlü paylaşım ve katılım desteğiyle bu kampanyayı birlikte büyütelim, sesimizi Meclis’e duyuralım ve cins kırımı durdurmak için toplumu harekete geçirelim. Siz de videonuz ile bize katılın, beraber seslenelim: Artık yeter! Cinskırım var! Meclis göreve! Özel gündemle toplanın! Etkin önlemler için ortak politika geliştirin! Sözleşme, yasa dahil her türlü politikanın etkin uygulanışını Meclis olarak denetleyin!

Sanatçı ve yazarlardan destek

Kampanyanın start vermesinin ardından aralarında oyuncu, yazar, gazeteci, sanatçıların da olduğu birçok kişi, kadın cinayetlerine dikkat çekmek için, hazırladıkları videoları sosyal medya hesaplarından paylaştı.