Bağımsız İletişim Ağı (bianet) editöre Evrim Kepenek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun  “faili meçhul kadın cinayeti yok”  açıklamasıyla ilgili "Ne sayılar ne de kamuoyunun gündemden düşürmediği bazı kadınların isimleri Bakan Bey’i doğruluyor"  diye yazdı.

Evrim Kepenek'in yazısı şöyle:

Geçen hafta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çok önemli açıklamalar yaptı. Sedat Peker’in videolarına yönelik söylemleri ve hatta “söylememeleri” de önemliydi elbette ama benim dikkatimi başka bir açıklama çekti.

Kendisi,  'Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nda yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Mesela bizim ülkemizde, diğer ülkelerden farklı olarak, 2020 yılında faili meçhul kadın cinayeti yok. Çünkü faili, suçu işledikten sonra çoğunlukla kaçmıyor, ya teslim oluyor, ya kendini de infaz ediyor, öldürüyor…”

Peki bu söylemi ne kadar doğru? Kadınları öldüren, darp eden erkekler gerçekten “kaçmıyor mu?”, “intihar mı ediyor?” En önemlisi 2020’de gerçekten faili meçhul kadın cinayeti yok mu?

Bizim bianet erkek şiddeti çetelesi Bakan Bey’i pek doğrulamıyor.

Önce çeteleyi, yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derleyerek hazırladığımızı hatırlatayım. Sonra da erkek şiddeti çetelelerine ay ay bakalım.

Mesela Ocak 2020’de en az iki (Kayseri-İstanbul) kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Erkekler, Ocak'ta 21 Kadını Öldürdü

Erkek Şiddeti Ocak 2020
Kadınlar Mücadele Ediyor, Erkek Şiddeti Yargılanıyor

Mart 2020’de ise İzmir’de Nuray V. isimli kadının “ölümü” basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak geçti.

Nisan 2020’de ise sonuç pek farksız değil. Adana, İstanbul ve Van’da üç kadının ölümü, Mayıs 2020’de Şırnak’ta bir kadının ölümü basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

Yılın ilk altı ayında durum böyle. Peki sonraki aylarda durum ne?

Haziran 2020’de Diyarbakır’da bir kadının ölümü, Temmuz’da İzmir’de iki kadının, Antep’te bir kadının ölümü basına “faili meçhul cinayet” olarak yansıdı. 

Bitti mi? Bitmedi…

Eylül 2020’de İstanbul’da Gürcistan vatandaşı ve Adana’da Suriyeli kadının ölümü basına “faili meçhul cinayet” olarak yansıdı. 

Kasım 2020’de Afyon’da Meliha T.’nin öldürülmesi basına “faili belirlenmemiş cinayet” olarak yansıdı.

2020’nin son ayı Aralık’ta faili meçhul kadın cinayeti yoktu. Yani Bakan’ın dediği durum sadece, Şubat, Ekim ve Aralık için doğru. Geri kalan aylarda ise en az 14 kadın öldürüldü ancak faili belirlenmedi.

Sayılar böyle, net, hakiki. Görmek istenilmeyeni, üzerimize boca ediyor. 

Bir de isimler var. Mesela Ankara'da ev emekçisi Nadira Kadirova, mesela Elazığ'da üniversite öğrencisi gazeteci Yeldana Kharman’ın cinayetleri de araştırılmadı, sürüncemede bırakıldı. Kamuoyu vicdanında bu kadınlar için adalet sağlanmış değil.

Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun akıbetine dair kamuoyu aydınlatılmadı. Şüheli Zeyınal A. hakkında kamuoyu ısrarına rağmen yeterli araştırma yapılmadı.

Hakikaten "2020'de faili meçhul kadın cinayeti yok" diyebilir miyiz?

Bu açıklamayı yaptınız, peki içiniz rahat mı sayın Bakan?

Eşit ve adil bir yeni hafta dileği ile...