Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Batman’ın Beşiri ilçesinde 18 yaşındaki İpek E.’ye cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan ve geçen hafta tutuklanan Uzman Çavuş Musa Orhan, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Siirt 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nın verdiği kararı İpek E.’nin aile avukatı İlyas Tarım euronews’e değerlendirdi.

Avukat İlyas Tarım, İpek E.’nin ilk ifadesinde ‘İntiharın eşiğindeyim’ demesine rağmen, Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘Rızası vardı ve kaçma şüphesi yok’ gerekçeleriyle zanlı Musa Orhan hakkında verdiği tahliye kararına tepkili.

Tarım, mahkemenin zanlı Orhan'ın avukatının yapmış olduğu itirazın gerekçeleri üzerinden bir karar vermediğini ifade ediyor.

"Siirt 1. Ağır Mahkemesi’nin dosyadaki delilleri inceleyip ve büyük yargılamalar neticesinde varacağı hükme, 2. Ağır Ceza Mahkemesi varmış. Ve tahliye gerekçesi olarak İpek E.’nin bu cinsel saldırıya rızası olduğunu iddia ediyor. Aynı zamanda Musa Orhan'ın kaçmayacağı da değerlendiriyor. Normal kovuşturma aşamasında mahkeme tanıkları dinler, delilleri inceler, avukatları dinler ve bir hükme varır. Bu mahkemenin esas kararı olur. Ancak burada mahkeme, Musa Orhan'ın tutukluluğu üzerine değerlendirmede bulunurken, aynı zamanda işin esasına girerek kimin haklı ya da suçlu olduğuna dair bütün hükümleri açıklamış oldu. Yani daha 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi hüküm kurmadan aslında Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi hükmü kurmuş oldu. Bu hukuksuz ve toplum vicdanını yaralayan bir karar’’

Er ailesi avukatı İlyas Tarım, İpek E.’nin cinsel istismara uğradığını ispatlayacak Adli Tıp Raporu olduğunun da altını çiziyor:

‘’Dosyada İpek E. intihardan önceki ilk ifadesinde tecavüze uğradığını, intiharın eşiğinde olduğunu ve her gece ağladığını bildiriyor. Psikolojik olarak yaşadığı durumu anlatıyor. Onun haricinde dosyada bir bilirkişi raporu var. Adli Tıp Kurumu’ndan alınmış bir rapor. Bu, İpek E.’nin tecavüze uğradığını bildiren bir rapor. Ve İpek’in vermiş olduğu ifadeler ile bu rapor birbiri ile uyuşuyor. Hatta savcılığın olay yeri incelemesinde İpek E.’nin bahsettiği ilaçlar da bulundu. Ve bunların hepsi tutuklama gerekçesi yapılıyor. Ama ne hikmetse 2. Ağır Ceza Mahkemesi bütün somut delillere rağmen Musa Orhan'ın tahliyesine karar veriyor’’

Avukat Tarım, zanlı Orhan'ın sadece ‘Nitelikli cinsel istismar suçlaması’ suçundan değil, İpek E.’nin intihara sürüklenmesindeki rolü nedeniyle de yargılanması gerektiğine dair şikayetlerini Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdiklerini söyledi.

Tutuklamanın bir koruma tedbiri olduğuna dikkat çeken avukat Tarım, onlarca avukat ile birlikte bu davayı sahipleneceklerini ve savcılıkla işbirliği yaparak, zanlı Musa Orhan'ın tutuklanmasını sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.