Umut Vakfı’nın 2020 Kadın Cinayetleri Haritasına göre bölgeler bazında bakıldığında; 2020 yılında; 91 ölüm, 94 yaralamalı 150 olayla Marmara Bölgesi ilk sırada geliyor. Sakarya bölgesinde 7’ncı sırada...

Umut Vakfı, 2020 yılı Kadın Cinayetleri - Silahlı Şiddet Raporunu yayınladı. Buna göre, 2020 yılında Türkiye genelinde işlenen 527 kadın cinayetinde; az sayıda aile efradı olmak üzere 373 kadın öldürüldü, 263 kadın ve aile bireyi de yaralandı...
Rapora göre, kadın cinayetlerine bölgeler bazında bakıldığında; 2020 yılında; 91 ölüm, 94 yaralamalı 150 olayla Marmara Bölgesi ilk sırada geliyor. 

YALOVA VE KIRKLARELİ’ BÖLGENİN YÜZ AKI
Marmara Bölgesi’nin yüz akı, yani kadın cinayetlerinin hiç olayın olmadığı kentleri Yalova ve Kırklarelİ...
Bölgede en çok kadın cinayeti; 53 ölüm, 55 yaralamanın olduğu 90 olayla İstanbul’da yaşanmış bulunuyor. İstanbul’u 19 olayla (9 ölü, 11 yaralı) Bursa, 15 olayla (8 ölü, 8 yaralı) Kocaeli, 6’şar olayla Tekirdağ ve Balıkesir, 5 olayla Sakarya, 4 olayla Edirne, 3 olayla Çanakkale ve 2 olayla Bilecik izliyor.

Sıralamada 80 kadın cinayetiyle İç Anadolu Bölgesi,58 ölüm, 37 yaralama olayının meyana geldiği Akdeniz Bölgesi ise üçüncü sırada yer alıyor. Akdeniz öblgesi bir önceki yıl ikinci sırada yer alıyor. 
Dördüncü sırada Ege Bölgesi, beşinci sırada Güneydoğu Anadolu Bölgesi bulunuyor. Ege Bölgesi’nde geçen yıl 73 olayda 62 kadın öldürülmüş, 21 kadın yaralanmış. Güneydoğu Anadolu Bövlgesi’nde ise 58 kadın cinayeti işlenmiş. 
Rapora göre altıncı sırada 53 olayla Karadeniz bölgesi, son sırada ise 40 kadın cinayetinin yaşandığı Doğu Anadolu Bölgesi yer alıyor.

KADINLAR GİTTİKÇE GERİ PLANA İTİLİYOR
“Aile içi şiddetin çözülmesinin en önemli, en temel etkenlerinden birincisi olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği yaşanan olaylarla da ortaya çıkıyor ki; hat safhada… Ve seçme seçilmeden, iş hayatındaki yerine nereye bakarsanız bakın kadın, erkeklerle eşit haklara sahip olmak şöyle dursun, gittikçe geri plana itiliyor” yorumu yapılan raporda, verilen rakamların resmi olmadığı ifade edilerek şu gerçeği vurgu yapılıyor:
“Bunlar resmi rakamlar değil… Basında her yıl çıkan haberlerden derlenerek oluşturulmuş Umut Vakfı “Kadın Cinayetleri Raporu”na yansıyan rakamlar… Çünkü bu çalışmayı yaparken görüyoruz ki; kayıp olduğu gerekçesiyle aranan kadınlar yıllar sonra öldürülüp, gömülmüş vs. gibi haberlerle kadın cinayeti olarak ortaya çıkıyor… Aynı şekilde intihar denilen bir olayın, yıllar sonra cinayet olduğu belirleniyor.”