Sakarya Kadın Platformu, Millet Bahçesi’nde sahnelemek istedikleri oyuna ‘Biz etkinlik yapamadık, biz yapmadan size vermemiz doğru olmaz’ diyerek izin vermeyen Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’na sert tepki gösterdi.

“Kadın Platformu değil de başka bir STK olsaydı böyle cevaplar onlara da verilecek miydi?” sorusunu yönelten Sakarya Kadın Platformu’nun açıklamasında, “Ama unutmayın ki kadınlar her yerde. Evde, sokakta, sahnede, işte okulda… Kadınla mücadeleye yılmadan devam edecek. Ve bu yasakçı bu keyfi ve ihmalkar davranışlarınıza bir gün “DUR” diyecek. İnatla yolunda yürümeye devam edecek” denildi.

Sakarya Kadın Platformu’nun açıklaması şöyle:

“Sakarya Kadın Platformu olarak bu pandemi koşullarında şehrimizde sanatsal etkinliklerde bir araya gelmek üzere bir etkinlik planladık. Millet Bahçesinde eski stadın tribünü önüne kurulan sahnede tiyatro oyunu sergilemek için Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğüne müracaatta bulunduk. Pandemi koşullarında açık alanda etkinlik düzenlemek yapılacak en mantıklı davranıştı. Bu tür etkinlikler hem şehrin çehresini değiştirir hem de kadınları bir araya getirmesi açısında oldukça önemlidir. Ancak Sakarya Büyükşehir Belediyesi 14 Ağustos’ta başlayacağını duyurduğu etkinlikleri bir türlü başlatamadı.

ORADAN ORAYA YÖNLENDİRDİLER

Büyük Şehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığında Millet Bahçesinde bir tiyatro oyunu sergilemek istediğimize dair yazılı başvuruda bulunduğumuzda hafta içinin boş olduğunu, hafta sonu çocuk tiyatrosu etkinlikleri olduğunu söylediler. Hafta içi istediğimiz 2 günde oynayabileceğimizi de teyit ettirdik. Ancak bir hafta sonra dilekçemize telefonla ret cevabı geldi. Kendilerinin böyle bir izni vermeyeceklerini, Park ve Bahçeler Müdürlüğüne müracaat etmemizi söylediler. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Millet Bahçesi’nde tribünün olduğu sahne kısmının Kültür Müdürlüğüne bir aylığına tahsis edildiğini belirterek, “İzni onlardan alacaksınız” dedi.

BİZ YAPAMADIK SİZ DE YAPAMAZSINIZ!...

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı ile yaptığımız görüşmede sahnenin dolu olduğunu söyledi. ‘Bir etkinlik takviminiz var ancak etkinlik yapılmıyor ve hafta içi takviminizin boş olduğu bilgisini aldık’ dedik. Işık ve ses sisteminin kurulu olmadığını söyledi. Onları ayarladığımızı söyledik. Sahne yetersiz, dedi. Kendi platformumuzu getireceğimizi söyledik. Seyirci melesini nasıl çözeceğimizi sorunca Sakarya Kadın Platformu bu etkinliği üstleniyor cevabını verdik. Bütün sorularının bizde cevabı olmasına rağmen size olumlu bir yanıt vermem şu an için görünmüyor, cevabını aldık. “ Çünkü biz etkinlik yapamadık biz yapmadan evvel sizin orada etkinlik yapmanız doğru olmaz” gibi bir cümleyle karşılaştık.

Bizim amacımız adı üstünde Milletin Bahçesinde, Sakarya Kadın Platformu olarak bir tiyatro oyunu sergilemekti. Açık alanda bu pandemi koşullarında sanatsal bir etkinlikte bir araya gelmekti. Orada ne oynayacağımız nasıl oynayacağımız gibi meselelere gelemedik bile. Görüşme başlamadan zaten olumsuz bir yanıt vermek üzere kurulmuş bir görüşmeydi.

SORULAR

Daire başkanın bize sorduğu bütün sorulara bir cevabımız oldu. Kendi imkanlarımızla belediyeden hiçbir yardım istemeden hatta kira bile ödemeye razıyız diyerek çıktığımız bu yolda biz de kafamızda oluşan sorulara cevap arıyoruz.

  • Mesela; Büyükşehir Belediyesinin bilboardlarında 14 Ağustos’tan itibaren Millet Bahçesinde yapılacak etkinlikler neden bugüne kadar gerçekleşmedi?
  • Mesela; Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı mademki millet bahçesinde bir sahne kurdu. Oraya bütün teknik aksamı kurması da gerekmez miydi? Ve bu şehrin sanatsal faaliyetlerine bunca yıldır destek vermiş insanların hizmetine sunması gerekmez miydi? Bunlar için belediyede bir bütçe yok mu? Bu tür teknik aksamlar şehrin bilboardlarına belediye reklam yapmadan evvel tamamlanmıyor mu? Bütün bu olumsuzluklara rağmen eksiklikleri biz gidereceğiz dememize rağmen neden bize olumlu yanıt verilemedi?
  • Mesela; Kültür Daire Başkanlığı ne için var? Bu şehirde sanatla uğraşan insanları desteklemek için değil onlara engeller koymak için mi ? Yoksa Sakarya Kadın platformu olarak başvurduğumuz için mi bu engelleri önümüze koyuyorlar?
  • Mesela; Biz etkinlik gerçekleştiremedik size de izin veremeyiz anlayışı ile mi yürütülüyor artık belediyede kültür işleri?
  • 25 Kasım ve 8 Mart’ta pandemi bahane edilerek yasaklanan etkinliklerimizi de biliyoruz. Şu anda pandemiyi bahane edemeyen belediye önümüze bahane bile koymadan ben izin vermedim olmadı diyerek işleri yürütmek mi istiyor? Kadın Platformu değil de başka bir stk olsaydı böyle cevaplar onlara da verilecek miydi?

Ama unutmayın ki kadınlar her yerde. Evde, sokakta, sahnede, işte okulda…Kadınlar mücadeleye yılmadan devam edecek. Ve bu yasakçı bu keyfi ve ihmalkar davranışlarınıza bir gün “DUR” diyecek. İnatla yolunda yürümeye devam edecek.