Sakarya Kadın Platformu, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi kararını protesto ederek, “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula!” çağrısında bulundu.

Sakarya Kadın Platformu’nun çağrısıyla Adapazarı Kültür Merkezi önünde toplanan Sakaryalı kadınlar, ‘Haklarımızdan ve Yaşamlarımızdan Vazgeçmiyoruz’, ‘İstanbul sözleşmesi Bizim, Kararı Tanımıyoruz’, ‘Kadınlar Eve Sığmaz’, ‘Susmuyoruz, Korkmuyoruz, İtaat Etmiyoruz’, ‘Ar değiliz, Zar Değiliz, Mal Değiliz’ ve ‘Kadın Cinayetleri Politiktir’ yazılı dövizler açtılar.

Sakarya Kadın Platformu Sözcüsü, Eğitim Sen Kadın Sekreteri Yasemin Hacıeyüpoğlu, “İktidar dönemin ihtiyaçları için yasa çıkarıyor, sözleşme imzalıyor ve daha sonra gerekçe göstermeden sözleşmelerden çekiliyor, yasaları değiştiriyor” dedi.

Asıl adı ‘Kadınlara Yönelik Şiddetin Ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi Ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ olan İstanbul Sözleşmesi’nin 20011’de, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde dönem başkanıyken hazırlandığını ifade eden Hacıeyüpoğlu, “Sözleşmenin atölyeleri Türkiye’de yapıldı. Sözleşme İstanbul’da hazırlandı. Dört yıl boyunca dünyada dolaştırıldı. Ülke ülke kabul ettirildi. Cumhurbaşkanı imzalanmasında öncülük etti. Ve bu sözleşme için (Ülkemiz bu sözleşmede öncü rol oynamıştır. Bu sözleşme kadın erkek fırsat eşitliğidir. Bu sözleşme önemli bir adımdır) dedi.
Ülkemiz adına çekince koyulmadan imzalanan bir sözleşmedir. Sözleşmeyi ilk imzalayan ülke Türkiye’dir. Diğer ülkelerin imzalaması adına öncülük etmiştir. Oy birliği ile imzalanan bu sözleşmeden 10 yıl sonra ne oldu da gece yarısı çekilme kararı alındı? Bu sözleşmeyi imzalamaktan onur duyan siyasiler, bugün de aynı siyasilerdir. Bugün ne oldu da bu sözleşmeden çekilindi? ” diye konuştu.

'TOPLUMSAL CİNSİYETTEN ANLADIĞINIZ CİNSİYETSİZLİK Mİ?'

Hacıeyüpoğlu, şöyle devam etti:
“Peki bu sözleşme toplumsal cinsiyet eşitliği derken ne demek istiyor?
Sizin toplumsal cinsiyetten anladığınız cinsiyetsizlik mi? 10 yıl önce bu sözleşmeyi hazırlayan kişiler toplumsal cinsiyetin tanımını kadına ve erkeğe verilen toplumsal rollerin ortadan kaldırılıp devlet tarafından kadına ve erkeğe fırsat eşitliği verilmesidir demiş.

Peki bu sözleşme geleneksel aile yapısını bozuyor mu?
Hayır, sözleşme aile tanımı yapmıyor. Ev içi şiddete karşı alınan önlemlerden evli olan ya da olmayan herkesin yararlanmasını amaçlıyor. Bu sözleşmeyi sakıncalı bulanlar evli olanın şiddetten korunmasını evlilik dışı ilişkide olan kadınların şiddete maruz kalmasını mı destekliyor?

Sözleşme eşcinselliğe özendiriyor mu?
Hayır, Bu iddianın kaynağı 4. Maddedeki“ cinsel yönelim” ifadesidir? Bu madde aslında şunu demek istiyor: şiddet mağdurunun hakları cinsel yönelimi ne olursa olsun ayrım gözetmeden şiddetten korunması demektir. Bu madde insanları eşcinsel yapmıyor bu maddeyle herkes bir gecede eşcinsel olmayacak. Kaldı ki bugün cinsel yönelimi ne olursa olsun şiddet gören bir insana kolluk kuvvetleri yardım etmiyor mu? Şiddet mağduru koruma altına alınmıyor mu? Mahkemelerde davası görülmüyor mu? Bu kadar eşcinsel yönelime karşı bir iktidarla karşı karşıyaysak neden her devlet resepsiyonunda Bülent Ersoy ‘u görüyoruz? Yoksa bu da mı bir sınıfsal sorundur?"

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ HERKESİ KORUR

"Sözleşme evliliklerin azalıp boşanmaların artmasına mı neden oldu?
Hayır? TÜİK in 2001-2019 arası verilerine göre sözleşmeden bağımsı bir gidişat gözleniyor. Bunun sebebi sözleşme değil, toplumsal, ekonomik ve sosyal değişimlerdir.

Peki sözleşme erkekleri mağdur mu ediyor?
Hayır! Sözleşme cinsiyet gözetmeden şiddete karşı koruyucu düzenlemeler öngörüyor. Sözleşme cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımı yapmaz herkesi korur.

Biz biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi kadını, çocuğu, erkeği herkesi şiddet mağduru olmaktan koruyan bir sözleşmesidir.
Gerekçesiz, keyfi olarak öncülüğünü ettiğiniz, ülke ülke dolaştırıp imzalattığınız ilk imzacısı olduğunuz bir sözleşmeden geri çekilemezsiniz.

Korkmuyoruz… Susmuyoruz… İtaat etmiyoruz. 
Kadınlar bu sözleşmeden çekilmiyor.
Karar kadınların!
Kadınları şiddetten korumayı, şiddeti önlemeyi, ayrımcılığa karşı eşitliği savunan bir sözleşmeyi sizler tartışamaya açamazsınız. Sözleşme hakkında karar alamazsınız.
Kararı geri çek sözleşmeyi uygula! “