Kadına yönelik şiddete karşı dijital hak bilgilendirme çalışmaları yürüten kadinhaklari.org'un "Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor" başlıklı 2020 İnternet Aramaları Raporu yayınlandı.

2020 yılı içinde şiddet gören 8 bine yakın kadının hakkını öğrenmek ya da yardım istemek için Google’a girdiğini tespit eden rapor, kadınların “Kocam beni dövüyor”, “Sevgilim beni aşağılıyor”, “Abim beni taciz ediyor”, “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor” gibi aramalar yaptıklarını ortaya koyuyor.

7 bin 800 kadın interette arama yaptı

Türkiye dışında yaşayan kadınların şiddet karşısında yaptıkları Türkçe aramalar da çarpıcı sonuçlar içeriyor. Türkçe konuşan kadınlar, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya başta olmak üzere 49 ülkede şiddete uğruyor, en az 10 farklı ülkede zorla evlendiriliyor! Küresel pandemi sürecinde yaşanan şiddetin verilerini de inceleyen rapor, Türkiye’de pandeminin en yoğun gözlendiği Nisan 2020’deki aramaların önceki aylara göre iki katına çıktığını söylüyor. Geçen yıl arama motorlarına şiddet gördüğünü yazarak yardım isteyen 1057 kadına yönlendirme ve bilgi desteği sağlayan kadinhaklari.org'un raporunu buradan okuyabilirsiniz.

Kadına yönelik şiddete karşı internet ekosisteminde dijital hak temelli çalışmalar yürüten kadinhaklari.org'un hazırladığıKadınlar Haklarını Google’da Arıyor: İnternet Aramaları Raporu 2020 yayınlandı. Platformun arama motoru Google’da çıkan sonuçları tarayarak hazırladığı raporda en az 7 bin 800 kadının şiddet gördükten sonra hakkını internette aradığı ortaya çıktı.

kadinhaklari.org'un Ocak-Aralık 2020 aylarındaki internet aramalarından yola çıkarak hazırladığı rapor; fiziksel şiddete uğrayan kadınların “Kocam beni dövüyor”, “Kocam beni kemerle dövüyor”, “Kocam beni ailesi yüzünden dövüyor” aramalarını sıklıkla yaptığını ortaya koyuyor. Kadınlar, yaşadıkları aile içi cinsel şiddeti “Abim beni taciz ediyor”, “Erkek kardeşim beni istiyor” gibi aramalarla ifade ederken; duygusal şiddete uğrayanlar da “Eşim beni sürekli aşağılıyor”, “Eşim sürekli bağırıyor”, “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor”, “Eşim beni yok sayıyor”, “Kocam benimle hiç konuşmuyor” ifadelerini sıklıkla kullanıyor.

Türkçe konuşan kadınlara 49 ülkede şiddet var!

İnternette Şiddet Aramaları 2020 Raporu, Türkiye dışında yaşayan ve Türkçe konuşan kadınların davranışlarını da ölçümlüyor ve oldukça çarpıcı sonuçlara ulaşıyor. Türkçe konuşan kadınların  Türkiye dışında en az 49 ülkede daha şiddet gördüğünü ortaya koyan rapora göre şiddetin en çok yaşandığı 5 ülke sırasıyla, Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya olarak açıklanıyor. Rapor, Fransa, Türkmenistan, Yunanistan, İsveç, Avusturya, Ermenistan, İngiltere, Almanya, Kıbrıs ve Azerbaycan başta olmak üzere, en az 10 ülkede kadınların zorla evlendirildiklerini ortaya koyuyor.

Türkçe konuşan kadınların sıklıkla yaptıkları aramalarda; Portekiz’de “Kardeşim beni dövüyor”, Namibya’da “Kocam beni dövüyor”, Moldova’da “Babam beni dövüyor ne yapmalıyım”, Moğolistan’da “Kardeşim beni dövüyor”, Yunanistan’da “Eşim beni dövüyor”, Nepal’de “Kocam beni dövüyor” gibi ifadeler yer alıyor.

Sağlıklı ilişkiler yaşamakta zorlanıyoruz

Rapor, toplum olarak sağlıklı ilişkiler kurmak konusunda da zorluklar yaşadığımızı söylüyor. Kadınlar, “Eşim beni sevmiyor”, “Yeni evliyim, eşim benimle ilgilenmiyor”, “Sevgilim ilişkiye girmedim diye ayrıldı”, “Arkadaşım sürekli beni eziyor” gibi duygusal yardım çağrısında bulunurken, “Kocam sevişmek istemiyor”, “Eşim benimle yatmıyor” gibi cinsel problemler için de aramalar yapıyor.

Pandemide artan şiddet

Küresel pandemi sürecinde yaşanan şiddetin verilerinin de incelendiği raporda, pandeminin Türkiye’de en yoğun hissedildiği Nisan 2020’de, kadınların yaptıkları beyanların Mart ayına oranla yaklaşık iki katına çıktığını gözlemleniyor. Araştırmaya göre bu aylarda, “Zorla evlendiriliyorum” araması yüzde 228, “Kardeşim beni dövüyor” araması yüzde 295, “Kocam beni dövüyor” araması yüzde 175 artmış görünüyor.

Rapora göre; şiddet gören kadınların %75’i telefon üzerinden arama gerçekleştirirken, geri kalanların da en çok, masaüstü bilgisayar ve tablet kullandıkları görülüyor.

kadinhaklari.org bin 057 kadına ulaştı

Raporun ikinci bölümü ise, kadinhaklari.org’un 2020 yılı çalışmalarının sonuçlarını açıklıyor. Şiddet gören ve internette arama yapan 1057 kadın, kadinhaklari.org’u ziyaret ederek, haklarını ve onları bekleyen süreçler hakkında bilgilendirme almış.  Platforma başvuran kadınlar, en çok 23:00 - 24:00 saatleri arasında arama yaparken, web sitesinde en uzun vakit geçirdikleri ilk 3 sayfa “Abim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?”, “Kocam beni dövüyor. Ne yapmalıyım?” ve “Erkek kardeşim beni dövüyor. Ne yapmalıyım?” sayfaları olmuş.

Şiddetin adı yok

kadinhaklari.org'un kurucularından Handan Uslu, raporun hazırlanma süreci hakkında şunları söylüyor:

“Öncelikle kadınların internette en çok yaptıkları aramaları tespit ediyoruz. Bunun için de Google’ın otomatik tamamlama (Google Autocomplete) özelliğini, website trafiklerinin bulunduğu platformlar gibi araçları kullanıyoruz.

"Gönüllü hukukçularımız, bu beyanlarda kadınların ihtiyacı olan yönlendirmeyi, terminolojiden arındırılmış, kolay anlaşılır hâle getirerek yeniden üretiyor. Daha sonra da, arama motoru optimizasyonuna müdahale ederek kadınların bu bilgiye ulaşmalarını sağlıyoruz. Web sitemizin trafiği sayesinde de, ‘Kocam beni dövüyor’, ‘Eşim bana tokat attı’ gibi şiddet beyanlarının verilerine ulaşıyoruz.

"Özellikle duygusal şiddet, ekonomik şiddet gibi görünmeyen şiddet türleri çok sinsi ilerleyebiliyor. Bu konuda farkındalık çalışmaları yapılmadığında, şiddet büyük bir alan kazanıyor, çünkü kadınlar yaşadıklarının tarifini yapmakta zorlanabiliyor.”