Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nun soruşturma dosyasına dayanarak, Buket Uzuner’in Ayın En Çıplak Günü adlı kitabının incelenmesi sonucunda, 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna karar verdi. Kurul bu nedenlerle Ayın En Çıplak Günü adlı kitabın sınırlamalara tabi olmasına oy birliği ile karar verdi.

34 YIL SONRA MI AHLAKA AYKIRI!

Uzuner, sansür kararına ilişkin şöyle konuştu: “Tarihe baktığımızda sansürlenmiş kitapların bugün ahlakımızı bozmadan okunduğu örnekleri bolca görürüz. Zaten bir sanat veya edebiyat eserinin ahlaksız bulunması akla şu soruyu getirir: “O dönemde ahlaktan ne anlaşılıyordu ve kimin daha ahlaklı olduğuna kimler karar veriyordu?” Benim 34 yıldır kimseyi ahlaksız yapmamış kitabımın sansürlenmesi hakkında söyleyeceğim budur. ‘Karantina Günleri’nde herkes can derdindeyken acaba sürrealist bir sanat şakası mı yapılmıştır? Kitaplar insanların ahlakını bozmaz, ahlak; tecavüzcü, hırsız ve katillerin cezasız kalmasıyla bozulur.”

YAYINCILAR OTOSANSÜR KISKACINDA

Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunca alınan muzır neşriyat kararlarıyla, yazarlara, çevirmenlere, yayıncılara açılan davaların ifade ve yayınlama özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti.

Üç kurum tarafından yapılan ortak açıklamada ifade özgürlüğünün demokratik toplumun temelini oluşturan ana unsurlardan birisi olduğu kaydedildi.